V Jablonci ocenili fotografa Jizerských hor i muže, který vytvořil medaili Václava Havla

2. leden 2014

Architekt Karel Pelant, fotograf Sigfried Weiss a akademický sochař Jiří Dostál. To jsou tři čerství laureáti ceny Pro Metritis. Udělují ji každoročně v Jablonci nad Nisou těm, kdo přispěli k rozvoji města, zasloužili se o jeho věhlas a kulturu. Kromě uměleckého talentu spojuje všechny laureáty velká skromnost.

„Úplně poprvé to pro mě byl obrovský šok. Já jsem jim to rozmlouval, jak jsem mohl, ale tak nedá se nic dělat. Ale na druhou stranu je to obrovská pocta, velká čest a já si toho nesmírně vážím,“ popisuje svoje bezprostřední dojmy fotograf Sigfied Weiss.

Naprosto stejně reaguje na otázku, jaké je to převzít si ocenění, další laureát, medailér a akademický sochař Jiří Dostál:

„Tak je to obrovská pocta, snažil jsem se to rozmlouvat, ale neuspěl jsem.“

Laureát ceny pro Meritis Sigfried Weiss je rodákem z Jablonce a žije tady už 80 let. Miluje přírodu, hlavně Jizerské hory a jejich okolí. Láska ke krajině z jeho díla čiší.

Jeho publikace plné barevných fotografií proto mizí z pultů knihkupectví závratným tempem. Weiss často doplňuje snímky i svými slovy.

„Mě fascinuje krajina, ale nejen Jizerských hor, vlastně celé severní Čechy. Jsou báječné a je to široké zázemí pro fotografování. Jeden náš známý řekl hezkou věc, napsal nám z ciziny, že v Thajsku jsou krásné pláže, nádherné pralesy, krásné hory, ale severní Čechy se prostě nedají ničím nahradit a zůstávají jeho favoritem.“

Druhý oceněný, Jiří Dostál, dělá medaile, kreslí, je sochařem. A na otázku, co ho z toho všeho baví nejvíc?, odpovídá šalamounsky:

„Teď to bude vypadat jako fráze, ale mě baví všechno, co dělám. Nemůžu říct, že by mě něco, co dělám, nebavilo, nebo se snažím také co mě nebaví, nedělat. Takže mě baví medaile, teď pracuji s mramorem, baví mě kreslit, baví mě štípat dříví.“

Asi to nejzajímavější, čemu se Jiří Dostál věnuje, je medailérství. Učí ho na jablonecké uměleckoprůmyslové škole, je to ojedinělý obor v celé Evropě.

Jiří Dostál je autorem portrétů mnoha velkých osobností, mimo jiné vytvořil podobiznu bývalého prezidenta Václava Havla, což si sám velmi považuje.

„Tak to byla báječná práce, to byla řekl bych až odměna. Také jsem dělal medaili Olgy Havlové, pana prezidenta Klause. Dělal jsem i Baracka Obamu. A mě to hrozně baví. A zase jsme u toho, že mě všechno baví.“

Třetí oceněný, architekt Karel Pelant, si osobně pro cenu nepřišel, zdraví už mu neslouží v jeho 95 letech tak jako dřív.

Všechny ale nechal pozdravovat se vzkazem, že si ocenění Pro Meritis nesmírně váží.

autor: sas
Spustit audio