V Jablonci nad Nisou zbourali poslední dům bránící výstavbě velkého bulváru

15. duben 2013

V Jablonci nad Nisou dnes začnou se stavbou Velkého bulváru. V ten se promění třída 5. května v dolním centru města. Radnice začala o stavbě bulváru mluvit už na začátku devadesátých let. Záměrem je oživit dolní, tak trochu zanedbanou část města.

Na místě, kde se dnes začne se stavbou bulváru, stály o víkendu bagry, traktory a velký demoliční stroj. Ten strhl dům Musilových, který stál jako posledně v cestě zahájení výstavby bulváru. Na demolici se přišlo podívat několik obyvatel, mezi nimi i pan Petr.

„No tak já doufám, že v Jablonci se začne konečně taky stavět a ne pořád jenom bourat. Nevím teda, jak vznikl název Velký bulvár, zní to hodně velkolepě, připomíná mi to jako v Kocourkově, kde radní chtěli být velkolepí, a tak ulice nazývali bulváry. Takže jsem velice zvědavý, jaká Champs-Elysées nám tady vznikne,“ říká.

A zvědavý je nejen pan Petr, ale mnoho dalších obyvatel, vždyť o výstavbě bulváru se mluví už od roku 1992. Až dnes se ovšem s výstavbou opravdu začne. Má se tak oživit dolní centrum města. Bulvár má být navíc raritou, žádný nikdy v Jablonci nebyl.

„To je novinka, historicky se v podstatě zbouralo na třídě 5.května devět nebo deset domů, aby se ta komunikace mohla rozšířit a mohly tam vzniknout pásy zeleně a chodníky. A tento poslední objekt bránil tomu, aby se to mohlo dokončit,“ vysvětluje náměstek jabloneckého primátora Miloš Vele z ODS.

Původně měly být na třídě 5. května obchody, kavárny a restaurace. Není ale zájem investorů. Zatím. Do budoucna to může být prý jinak. Co tedy nyní na bulváru vznikne?

„Tam budou chodníky, cesta pro cyklisty, pás zeleně. Obchody tam nebudou, ale jsou tam k dispozici parcely pro případné investory, že by se tam nechalo něco vybudovat,“ dodává Vele.

autor: sas
Spustit audio