V Jablonci nad Nisou se otevírá nový běžecký areál - ve městě je ale kvůli sněhu kalamitní stav

16. únor 2012

V Jablonci nad Nisou se po rekonstrukci otevírá sportovní běžecký areál Břízky. Už v pátek se tam rozjede letošní žákovské Mistrovství České republiky v běhu na lyžích.

Po dvě noci v Jablonci nad Nisou připadlo vždy dalšího čtvrt metru sněhu a tak se musí teď upravovat stopy na páteční závod. Nově upravený areál na východní břehu jablonecké přehrady může sloužit i místním obyvatelům. Běžecké stopy jsou osvětlené až do jednadvacáté hodiny.

Rekonstrukce areálu stále celkem přes dvacet milionů korun. Plocha běžeckého stadionu je větší, nová je také tribuna, závodníci mají k dispozici víc mazacích buněk, nové je občerstvení i zázemí pro vedení a trenéry klubu. Rekonstruovala se vodárna a je tu také nová garáž na rolbu a zasněžovací techniku.

Jablonecká radnice ve čtvrtek ráno vyhlásila první kalamitní stupeň. Technické služby se snaží udržet průjezdné alespoň hlavní tahy, které jsou ale lemované vysokými sněhovými bariérami. Problém vznukl například ve frekventované ulici Generála Mrázka u okresního soudu, kde pluhům vadila zaparkovaná auta.

Místostarosta Miloš Vele přiznal, že potíže jsou také s úklidem chodníků a silnice třetích tříd jsou průjezdné prakticky jen v jednom směru. Koordinátor zimní údržby Pavel Kozák k tomu dodal, že sníh z chodníků stejně už není kam odfrézovat.

Prioritou je udržet přístupná zdravotnická zařízení a školy. Radnice opět vypnula všechny parkovací automaty - takže parkoviště by měla fungovat jako záchytná. Navíc krizový štáb Jablonečanům doporučil, aby co nejméně jezdili autem.

autor: leš
Spustit audio