V Jablonci nad Nisou roste počet případů kriminality mladistvých

16. srpen 2012

Kradou, dělají výtržnosti, a to všechno mnohdy jen proto, že nevědí, jak naložit s volným časem. A je jich čím dál víc. O kom mluvíme? O dětech a mladistvých, kteří v Jablonci nad Nisou.

Stále více dětí a mladistvých tráví volný čas výtržnostmi, krádežemi nebo dokonce přepady. Objekty kriminálního zájmu nezletilých jsou většinou senioři, a tak Jablonec řeší dva problémy v jednom: jak snížit kriminalitu mládeže a jak ochránit seniory.

Hlavní problém kriminality v Jablonci je podle Jiřího Vaníčka z krizového odboru jasný: „Zaprvé mladiství, nezletilí... Rapidně nám stoupla násilná trestná činnost v kategorii mladistvých a nezletilých.“

Odradit, a v dalším případě odhalit zloděje, pomáhá kamerový systém, který je v Jablonci už rok, teď ho ale právě kvůli stoupající kriminalitě mládeže vylepšili.

„Byl rozšířen a modernizován městský kamerový dohlížecí systém... I díky tomu v těch lokalitách, kde ten kamerový systém je, klesla až o čtyřicet procent pouliční kriminalita. Zase nám ale vyskočila na místech, kde tento systém není.“ přiznává Jiří Vaníček.

Nejlepší by ale bylo, kdyby na kamerách policisté nikoho nepřistihli. Sociální pracovníci se snaží proto na děti působit preventivně, nabízejí jim kroužky, pořádají pro ně tábory, učí je na přednáškách, jak kvalitně trávit volný čas.

Do prevence kriminality se zapojuje nejen radnice, ale také různá občanská sdružení, jejich počet k radosti vedení města stoupá. A jak konkrétně tyto organizace pomáhají? „Týká se to jak preventivních záležitostí, tak terénní práci s lidmi, kteří spadli do drogové závislosti... Ale také to něco stojí – jde o to vyvážit ten problém.“ říká náměstek primátora Petr Tulpa z TOP 09.

A nejde o zanedbatelné částky. „My v těch službách máme zhruba dva miliony korun. Když jsme s tím začínali, tak jsme měli tři... A já bych byl docela rád, kdyby se podařilo v rámci rozpočtu, i když to bude těžké, dostat tu úroveň na zhruba tři miliony.“ uzavírá Petr Tulpa.

autor: sas
Spustit audio