V Jablonci nad Nisou multikina nechtějí, zánik klasických kinosálů prý nehrozí

26. březen 2013

Milovníci jabloneckých kin, klubových snímků a tradičních promítacích sálů mají strach, aby kina v Jablonci nad Nisou nedopadla jako v sousedním Liberci. Tam už není žádné tradiční kino, jen multikina. Jablonecká radnice společně s provozovatelem jabloneckých kin slibuje, že to se v Jablonci nikdy nestane.

Petr z Jablonce by náhradu klasických sálů multikinem rozhodně nechtěl. „Určitě mám radši klasická kina, multikina mi přijdou neosobní, druhá věc je, jaké filmy se v multikinech nabízejí. Aby se jim to vyplatilo, tak to často nejsou takové filmy, jaké já mám rád, filmy pro náročného diváka,“ říká.

A o klasická kina se bojí nejen jablonečtí, ale také lidé z Liberce, kteří do Jablonce dojíždějí za tradiční kulturou. Třeba paní Blanka. „Mně se víc líbí klasická kina, protože multikina jsou moc velká, stojí to moc peněz, ještě se snaží na lidech vyrejžovat na těch jejich popcornech a podobně,“ vysvětluje a dodává:

„Když mám možnost, tak radši zajedu do Jablonce. Tam se mi líbí, že mají ty filmy, co jsou v multikinech, taky, a za nižší ceny, v takovém příjemnějším prostředí. Pak se mi líbí, že tam mají třeba přenosy z oper, které jsou skvělé. A v létě samozřejmě letní kino, to je bezkonkurenční.“

Ředitelka jabloneckých kin Naďa Hetešová říká, že diváků chodí do klasických kin dost. Díky tomu tak může v Jablonci fungovat sál Radnice, Junior i letní kino.

„Myslím si, že diváci jablonecká kina mají rádi. Vždycky je to o takovém tom poměru ekonomické vyváženosti a zároveň té atraktivity programu. Jsou filmy, na které chodí davy diváků, a ty pak vydělávají na celý rok na to kino, ať už to jsou třeba Babovřesky, Harry Potter a podobné další filmy,“ popisuje Hetešová.

Díky kasovním trhákům se tedy může uživit filmový klub, ve kterém se promítají artové filmy pro náročného diváka.

Kinosál (ilustrační foto)

„Vždycky jsou vlastně v těch kinech filmy, které vydělají na celý rok, a pak jsou filmy menší, což ale neznamená, že jsou méně kvalitní, ale prostě mají tu diváckou základnu méně rozsáhlou. Ale diváci mají právo vidět i tyhle zajímavé, dejme tomu artové snímky, a to dělají ta kina odlišná od běžných multiplexových produkcí,“ zamýšlí se Hetešová.

Kino Junior a letní biograf se budou letos digitalizovat, zaplatí to jablonecká radnice. Zachování tradičních kinosálů je pro město důležité.

„Kina dostanou letos stejnou částku jako loni a navíc máme v rozpočtu peníze na digitalizaci. Digitalizací projde kino Junior a letní kino, aby mohly hrát věci, které jsou už jen na moderních nosičích,“ informuje náměstek primátora Miloš Vele z ODS.

Digitalizaci Naďa Hetešová vítá, bez ní by prý čekal kina rychlý konec. „Výroba pětatřicítkových kopií na klasickém filmovém pásu je de facto úplně utlumená, z letošních tří set premiér mají kopii na klasickém filmovém pásu třeba tři čtyři filmy,“ zamýšlí se a uzavírá:

„Jinak už všechny filmy přicházejí do kin v digitální podobě. A ani kino Junior ani letní kino touhle technologií zatím nedisponovala, to znamená, že by mohla hrát jen starší věci a s tím se dá vydržet chvilinku.“

autor: sas
Spustit audio