V Jablonci nad Nisou je podle iniciativy Jablonecyklistika potřeba více cyklotras

9. říjen 2013

Podle mínění členů iniciativy Jablonecyklistika je v Jablonci nad Nisou málo tras a speciálních pruhů pro cyklisty. Název Jablonecyklistika skrývá nejen slova Jablonec a cyklistika, ale také zápor necyklistika, na nějž chce iniciativa upozornit především.

„Je to relativně špatné, když musím někam jet, tak musím po silnici, protože tam, kam jezdím, žádné cyklostezky nevedou a moc jsem jich po Jablonci ani neviděl. Myslím si, že je to stále nedostatečné, protože rád bych jezdil mimo silnici a nemusel se pořád proplétat mezi auty,“ říká cyklista Honza.

Dostatek cyklostezek ve městě nevidí ani členové iniciativy Jablonecyklistika. Podle jejího člena Jakuba Chuchlíka iniciativa nechce vytlačit z centra města auta. Jde jí o to, „abychom každý den ráno, když jedeme do práce, měli možnost volby. Vzít kolo a bezpečně se dostat do práce nebo jet autem či autobusem nebo jít pěšky,“ říká Chuchlík.

„Co se týče centra, tak jediná oblast, kde by se jich hodilo víc, je ten vnitřní městský okruh, kudy se špatně projíždí,“ myslí si cyklista Matěj, který je jinak s cyklostezkami v Jablonci spokojený. Stejně jako další rekreační cyklista Viktor, jemuž cyklostezky po Jablonci stačí.

„Nevím, jestli jich je dost, zapřisáhlí cyklisté by byli pro, aby jich tady bylo ještě víc. Určitě je vždycky co zlepšovat, ale myslím si, že Jablonec v porovnání s jinými městy na tom není nijak zásadně špatně. Myslím si, že Jablonec je pro sport přívětivé město. I pro cyklisty. Není tady závažnějších nedostatků,“ myslí si Viktor.

Vedení města výstavbu dalších cyklostezek plánuje. „Vzhledem k hornatému terénu Jablonce není úplně jednoduché se na kole pohybovat, nicméně to lze a město se snaží tyto možnosti dále rozšiřovat. Je zažádáno o dotaci na cyklostezku, která by umožňovala hladký průjezd ulicí Palackého směrem od kostela na Horním náměstí k přehradě,“ říká Markéta Hozová z jablonecké radnice.

V realizaci je podle Škapíkové také cyklostezka přes Dobrou vodu spojující Jablonec a Rádlo. Výhledově se připravuje i cyklostezka spojující Liberec s Jabloncem.

autoři: sas , ber
Spustit audio