V Jablonci nad Nisou chtějí zatočit s kriminalitou dětí a mládeže

16. říjen 2012

Děti ze sociálně ohrožených rodin nemají dospělé vzory, jsou nevychované a páchají trestnou činnost. To je problém, který v současné době trápí Jablonec nad Nisou. Radnice se proto rozhodla s kriminalitou dětí a mládeže bojovat pomocí preventivních akcí.

Chce dětem z rizikových rodin nabídnout možnost, jak volné hodiny po škole trávit. Krizový odbor proto nechal postavit dva nové herní plácky, jak říká Markéta Hozová z jablonecké radnice: „Koncem prázdnin se začaly budovat dva plácky v rámci programu prevence kriminality... Oba dva jsou pro děti. Jsou na nich lavičky, houpačky a další herní prvky...“

Hlavní problém kriminality v Jablonci je podle Jiřího Vaníčka z krizového odboru jasný: „Rapidně nám stoupla násilná trestná činnost v kategoriích mladiství a nezletilí.“

Odradit, a v dalším případě odhalit zloděje, pomáhá kamerový systém, který je v Jablonci už rok, teď ho ale právě kvůli stoupající kriminalitě mládeže vylepšili. „Rozšířil se městský dohlížecí kamerový systém... I díky tomu v těch lokalitách, kde ten systém je, rapidně poklesla pouliční kriminalita, zhruba o čtyřicet procent. Zase nám ale vyskočila na místech, kde ten systém není.“ komentuje současnou situaci Jiří Vaníček.

Nejlepší by ale bylo, kdyby na kamerách policisté nikoho nepřistihli. Sociální pracovníci se snaží proto na děti působit preventivně, nabízejí jim kroužky, pořádají pro ně tábory, učí je na přednáškách, jak kvalitně trávit volný čas. Nebo nabídnout místa, kde si mohou děti vymýšlet svůj program samy. Třeba právě herní plácky.

autor: sas
Spustit audio