V Jablonci nad Jizerou se připravuje stavba další vodní elektrárny

28. červen 2012

Z bývalé textilní továrny v Jablonci nad Jizerou má být další malá vodní elektrárna. Firma už má připravený projekt a čeká na schválení evropské dotace.

V podkrkonošském údolí řeky Jizery je teď prázdná tovární hala. Většina zdejších švadlen sem do práce nechodí už dva roky. Tehdy jich většina skončila na úřadu práce, protože pro zaměstnance textilních továren tu místa nebyla a na jedno volné připadaly na Semilsku skoro čtyři desítky lidí. Ani připravovaný projekt jim ale práci nenabídne.

„Všechny elektrárny, které se teď staví, jsou na bezobslužný provoz.“ potvrzuje spolumajitel holdingu Hybler Michal Závěrka. Z části bývalé textilky v Jablonci nad Jizerou chce jeho firma vybudovat malou vodní elektrárnu podobnou té, jakou jiné podniky této skupiny provozují v Semilech, Tanvaldu a v Železném Brodě.

„Má to být elektrárna okolo instalovaného výkonu čtyři sta kilowat.“ dodává Michal Závěrka. Je to zhruba polovina výkonu železnobrodské elektrárny, která sice také neřeší malou nabídku práce, na druhou stranu ale vyrostla také na místě zrušené továrny.

Navíc se díky ní znovu objevil kdysi zasypaný náhon, o kterém se říkalo, že je v něm pohřbený i jeřáb. „Nebyl tam jeřáb, jednalo se o skládku z lomu... Co jsme vytěžili, to jsme tu opět použili, poté co jsme udělali řádné geologické průzkumy...“ dodává spolumajitel firmy Milan Kuršel.

Také malá vodní elektrárna v Jablonci nad Jizerou by, podobně jako ta železnobrodská, měla zlepšit pohled na bývalou průmyslovou zástavbu. V Železném Brodě se to povedlo dokonce natolik, že tamní elektrárna se stala Stavbou roku. Předsedkyně poroty Drahomíra Sedláková ocenila, že dobrá architektura je i tam, kde ji nikdo nevidí.

Jestli také v Podkrkonoší vyroste něco podobného záleží podle Michala Závěrky na architektech a také na tom, jestli firma získá peníze - žádá totiž o přidělení evropské dotace. O tom, zda je dostane, se má rozhodnout po 10. červenci.

autor: leš
Spustit audio