V Hrádku můžou lidé zavzpomínat na padlého vojáka Tomáše Procházku

23. říjen 2018

U radnice v Hrádku nad Nisou vlaje černý prapor. U jejího vstupu lidé můžou na pietním místě zavzpomínat na vojáka Tomáše Procházku, který padl při útoku v Afganistánu a ve městě žil.

„Bohužel i smutné zprávy jsou součástí našeho života. Ráno jsem se dozvěděl, že vojákem padlým v Afghánistánu byl Tomáš Procházka z posádky Grabštejn, kamarád bydlící v Hrádku nad Nisou,“ uvedl v úterý hrádecký starosta Josef Horinka na svém facebookovém profilu.

Procházka, kynolog z Centra vojenské kynologie Chotyně, měl dvě děti a na misi, která měla trvat šest měsíců, odjel letos 28. srpna. Centrum vojenské kynologie je zaměřené na výcvik strážních a hlídkových psů a psů na speciální pachové práce - vyhledávání výbušnin, drog a zbraní. 

Černá vlajka před hrádeckou radnicí

Procházka zemřel v pondělí na základně Šindánd v afghánské provincii Herát po střelbě afghánského vojáka. Dva další čeští vojáci byli zraněni. Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška Procházka padl, když vezl svého psa na korbě Toyoty Hilux. Jeho tělo bude dopraveno do Česka ve středu večer, řekli v úterý novinářům ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Dva další zranění vojáci jsou mimo ohrožení života. Útočník podle Opaty necílil primárně na české vojáky, ale na příslušníky koaličních sil. Po útoku byl zajat. Armáda pracuje s možností, že byl spojen s Tálibánem, druhou možností je, že útočil z vlastních pohnutek.

Tomáš Procházka, který zahynul 22. října 2018 v Afghánistanu po útoku afghánského vojáka.

Rotného Tomáše Procházku, který v pondělí padl v Afghánistánu, povýší ministr obrany Lubomír Metnar in memoriam na štábního praporčíka.

autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio