V Horní Světlé na Českolipsku se letos lyžovat nebude. Provozovatel se nedohodl s obcí

5. prosinec 2014

Českolipsko nemá mnoho sjezdovek, a tak lidé jezdili lyžovat na svah do Horní Světlé. Letos se s ní ale musí lyžaři rozloučit. Vlekaři, kteří díky loňské zimě prodělali, se nedohodli s obcí na nájmu za pozemek.

„Sjezdovka se nemůže provozovat, když nám paní Doskočilová dala k 30.9. výpověď,“ vysvětluje, proč se letos na Horní Světlé nebude lyžovat, nezávislá starostka Mařenic, pod které Horní Světlá spadá, Dagmar Novotná.

„Až do roku 2014 bylo všechno v pořádku, byla naprosto spokojená. Teď dala výpověď. Odstěhovala si vleky. Důvodem byla cena za pronájem. To dělalo 110 000 a chtěla zlevnit kvůli tomu, že byla mírná zima. Pokud by ta zima nebyla ještě letos, dál bychom s ní jednali o nějakém snížení. To ona nechtěla. V červenci jsme ji poslali doporučený dopis se žádostí o vyřešení tohoto problému. Ten byl bez odezvy,“ pokračuje starostka.

Svahu, kde ještě na konci září byl vlek, se říká U Pitkina. Vlek je odinstalovaný a sjezdovku nemá kdo provozovat. Důvody zrušení sjezdovky s vlekem vysvětluje Filip Doskočil, zástupce provozovatele.

„Dva roky zpátky jsme stále v mínusu, v červených číslech. Nedohodli jsme se s obcí na nájmu, který tu byl na vleky. Třeba aby nám ho na rok pozastavili. Přišli jsme na obec se žádostí o pomoc s tím, že zima nebyla, že je to složité a jestli by nám mohli odpustit nějakou část nájmu. To neprošlo. Dostali od nás deset možností jak to řešit. Navrhli jsme třeba koupi, kde bychom si na to vzali úvěr, nebo snížení nájmu. Taky momentální pozastavení nájmu s tím, že kdyby byla dobrá sezona, pak by se to doplatilo. Nedojednali jsme nic.“

Podle Doskočila neobstojí ani argument mařenické radnice, že jim nabízeli slevu na nájemném.

„To je tvrzení proti tvrzení. O žádné slevě nevím. Žádnou jsme neobdrželi, stejně jako žádnou nabídku na ní. Bylo to pořád jen jednání, jestli jo nebo ne. Podle nich máme riziko podnikání, že klidně nemusí být zima.“

Obec si teď nechává dělat odbornou studii. Ta má rozhodnout o tom, jestli sjezdovku bude provozovat sama nebo bude hledat nového provozovatele.

Spustit audio