V Hejnicích na Frýdlantsku oslavovali myslivce a myslivost Svatohubertskou jízdou

2. listopad 2018

V Hejnicích na Frýdlantsku měli v pátek 2. listopadu tradiční podzimní slávu spojenou s myslivostí.

Svatohubertské slavnosti začaly ráno před zámečkem v areálu Střední školy hospodářské a lesnické. Jejich součástí byly Hubertská jízda městem, Svatohubetská mše a pasování adeptů myslivosti a zakončena byla v Obřím sudu v Lázních Libverda Svatohubertská veselice.

Jízda začala u základní školy, kde svatého Huberta přivítal ředitel školy, zamířila k obecnímu úřadu, kde svatého Huberta pozdravil starosta města, a pokračovala na prostranství před klášterem, kde účastníky průvodu čekala sokolnická ukázka sokolníka Milana Straky ze zámku Sychrov.

A pak se průvod vydal do kláštera, kde Huberta a Dianu a celou jízdu přivítal farář. Před ceremoniálem přijímání adeptů cechu mysliveckého byla ještě na programu troubená a zpívaná Svatohubertská mše v Bazilice Navštívení Panny Marie.

Za Svatohubertskou jízdou stojí především Střední škola hospodářská a lesnická, která má v Hejnicích lesnické pracoviště. První Svatohubertská jízda se v Hejnicích uskutečnila už v roce 1992. Jde vlastně o akci pro radost, o poděkování myslivcům, kteří se v Hejnicích učí.

zdroj: Jaroslav Hoření
Spustit audio

Související