V Doksech otevřou Máchovo jezero, i letos bude zřejmě bez sinic

18. květen 2013

V Doksech na Českolipsku dnes slavnostně otevřou Máchovo jezero pro rekreanty. Novinkou letošní sezony je například rozšíření lodní dopravy o jednu zastávku pod kopcem Šroubený.

Podle Vladimíra Reicherta, ředitele společnosti Regata Máchovo jezero, která provozuje hlavní pláž, to ale není jediná novinka.

„Rozšířili jsme dětské hřiště na hlavní pláži, upravili jsme travnatou plochu na ležení i na pořádání akcí. Co tady nebylo léta, se nám vrací, a sice beachvolejbalové turnaje. Budou tu i závody dračích lodí nebo dálkové plavání na jezeře,“ vyjmenovává Reichert.

Na dnešním otevírání Máchova jezera vystoupí Petra Černocká nebo Bohuš Matuš. Návštěvníci se mohou také svézt na parníku za doprovodu živé kapely.

Ročně navštíví pláž u jezera zhruba sedmdesát tisíc lidí. Koupání jim znepříjemňují sinice, které snižují kvalitu vody. Podle Vladimíra Reicherta se ale kvalita vody v jezeře stále zlepšuje.

„Velmi se nám zvyšuje kvalita vody. Od roku 2004, kdy se vyskytly sinice, jsme neměli problém, že by byl zákaz koupání, naskočila už i samočisticí schopnost jezera. Výsledky, které máme z měření, jsou každý rok lepší a lepší.“

Na odstranění sinic a zlepšení kvality vody v Máchově jezeře pracuje také tým vědců. Na konci května budou odebírat vzorky pro další analýzu. Mají ukázat, kolik je ve vodě fosforu, kterým se sinice živí.

Spustit audio