V Doksech lidé rozhodnou v anketě, jestli má město vlastnit tamní zámek

18. červen 2014

O tom, jestli valdštejnský zámek v Doksech na Českolipsku bude patřit městu, mají rozhodnout tamní obyvatelé. Město ho má zatím v pronájmu od majitele, kterým je Liberecký kraj. Už se začalo s úpravou zámeckého parku i s nutnými opravami budovy. Jak to bude se zámkem dál, závisí na výsledcích ankety.

„Je dokončený Rytířský sál, kompletně s vymalováním a osazením svítidel, včetně podlah a dveří. Zprovoznili jsme sociální zařízení, dali jsme do pořádku jídelnu,“ vypočítává prozatímní správce Jaroslav Komžík, co už se na zámku udělalo, a dodává: „Celý zámek se momentálně čistí.“

Teď chce bývalý starosta Doks a zastupitel Zdeněk Krenický z ODS uspořádat referendum, ve kterém by obyvatelé města rozhodli, jestli chtějí, aby město zámek vlastnilo. Důvodem je podle Krenického nová smlouva.

„Podmínky darovací smlouvy na všechno, co v zámeckém areálu je, včetně budovy zámku, jsou podstatně přísnější, než byly původně. Za takto přísných podmínek, různých možných pokut, když se nebude časově dařit realizovat úpravy nebo když už by město bylo majitelem a chtělo to prodat, jsem si říkal, ať o tom rozhodnou občané přímo.“

Referendum zastupitelstvem neprošlo. Namísto plebiscitu zastupitelé odhlasovali anketu. Po bezmála dvou letech snažení to vypadá, že o osudu zámku rozhodnou lidé.

„Ale hlavně o tom bude rozhodovat nové zastupitelstvo. To jim moc nezávidím, protože současní zastupitelé se celou situací dva roky intenzivně zabývali a seznamovali se s ní. Myslím si, že po dvou letech byli schopni to kompetentní rozhodnutí udělat,“ vysvětluje starostka Doks Eva Burešová ze Starostů pro Liberecký kraj (SLK).

Argumenty opozice, že nový návrh smlouvy je příliš přísný, odmítá. „Kdybych si to myslela, tak bych ten návrh nikdy nepřijala.“

Rytířský sál zámku v Doksech

Hrozba pokut ale přeci jen v dokumentu je. „To, co slibujeme, bychom měli splnit do deseti let a následně to patnáct let provozovat. Pokud to nesplníme, tak bychom kraji měli zaplatit účetní hodnotu zámku, což je asi 18 milionů korun, ale nejsme vázaní tím, že bychom to nemohli prodat,“ poznamenává starostka.

Obyvatelé letoviska nemají nic proti tomu, aby město mělo zámek ve vlastnictví. Doksy mají zámek od minulého roku od kraje pronajatý a v červnu měli zastupitelé rozhodovat o jeho převzetí. Teď se počká, jak dopadne plánovaná anketa.

Krajští zastupitelé budou přesto o bezplatném převodu zámku rozhodovat na svém srpnovém jednání.

autoři: sib , Tomáš Mařas
Spustit audio