V Doksech lidé mohli zjistit, jak se žilo ve středověku

14. srpen 2016

Jak se bavili nebo co jedli obyčejní lidé ve čtrnáctém století. To mohli zjistit návštěvníci Doks, pokud o víkendu (13. 8.) zamířili do zahrady Památníku Karla Hynka Máchy.

Pracovníci českolipského muzea v dobovém oblečení seznamovali návštěvníky, s čím se ve středověku psalo, jak se tehdy pekl perník nebo že jednou z nejoblíbenějších her byla ta, která se hraje dodnes. Za víření bubnů dorazil na zahradu památníku také císař Karel IV. s družinou.

"Středověk jsme vybrali hlavně proto, že Velký rybník založil právě Karel IV. v roce 1356. Proto tu máme expozici rybníkářství a rybářství. Napadlo nás, že se hodí připomenout jak výročí založení rybníka, tak samozřejmě i výročí narození Karla IV.," vysvětluje za českolipské muzeum Jana Frydrychová.

Děti i dospělí si tak mohli vyzkoušet napsat si seříznutým husím brkem vzkaz středověkým písmem a další historické dovednosti. Na zahradě nechybělo ani stylizované skriptorium.

Doksy - den ve středověku

"Ve středověkém skriptoriu máme brk, neviditelný i barevný inkoust. Můžeme na výsledný list i opečetit. Na ukázku tu máme i historickou dokskou pečeť z roku 1630," upozorňuje Jarka Vondrová z českolipského muzea, která tentokrát předvádí práci písařů.

O kousek dál Jaroslava Dolečková tlačila do formy perník. Technika tlačení perníkové těsta do dřevěných forem je také středověká. "Mouka je celozrnná. Na hladkou mouku došlo až později. Musím tam těsto skutečně zatlačit ze všech sil, jinak to nejde," dodala perníkářka.

Činila se ale i Magdalena Pujmanová, v tento den v roli kuchařky. "Nyní dělám těsto na sladký chléb. Ve středověku byl chléb vlastně všechno, co se peklo v troubě - sladké i slané pečivo. V tom mém je sušené ovoce, tedy jablka, švestky, rozinky a pokrájené mandle a oříšky. Našla jsem si recept, podle kterého do těsta přidávám muškátový oříšek," vysvětluje a dodává, že středověké pečivo bylo zdravé: "Chléb se pekl z kvásku a celozrnné mouky. Jsou tam otruby, mouka nebyla tříděná. Chléb byl hutný a tvrdý. Nejlepší byl vždy až druhý den.“

Doksy - den ve středověku

Ale nepracovalo se pouze. Děti si mohly zastřílet z kuše, vyrobit maňáska nebo vyrazit minci. A návštěvníci se měli také možnost seznámit se středověkými hrami , jako byly například vrchcáby, mlýn nebo karetní flus. Hraje se dodnes – jako prší.

Spustit audio