V dětském domově v Krompachu na Českolipsku začala Andělská slavnost

12. prosinec 2015

Letos se už po šestnácté koná v dětském domově v Krompachu na Českolipsku Andělská slavnost. Začala ohňostrojem i pouštěním přáním po vodě a během víkendu nabízí nejen hudební, divadelní a ohňová vystoupení, ale také rukodělné dílny. Třídenní akce není určená pouze dětem z dětského domova, ale i jejich kamarádům a veřejnosti.

„Začátek Andělských slavností je vždy v pátek a začátek je pokaždé jiný. Děti chtějí být překvapené, co se vymyslí a co bude jiného. Někdy se snese jako z nebes, někdy přijde do dvora, takže jsou děti za okny a vyhlíží anděla a najednou tam ta krásná bytost kráčí," popisuje zahájení slavností ředitelka dětského domova Regina Stiblíková. Kvůli nepříliš přívětivému počasí se letos děti s andělem setkaly v tělocvičně a společně šli ven, aby ohňostrojem víkendové slavnosti zahájili. „Na hrázi už stojí čtyři andělé. Za chvilku vypustí první světýlko na hladinu této nádržky. První lampion vyplouvá na vodu, je lampion štěstí."

Společnost Letní dům, která podporuje děti v dětských domovech, na Andělských slavnostech spolupracuje od samého začátku. Podle jejího zakladatele Jiřího Kokrdy jsou anděly vypouštěná vodní přání jiná, než ta co se vypouští do vzduchu. „Voda má velkou hloubku. Některá přání mohou jít do nebe a jiná hodně do hloubky."

„Pro mě jsou Andělské slavnosti zábava a občerstvení. Bývá tam hodně velká zábava," říká osmiletá Kristýna a čtrnáctiletý Marián se přidává: „Já mám anděly rád. Jsou to krásné bytosti. A pak je to krásná slavnost a jsou krásný nebesa. Mám rád Letní dům, protože vždy přijedou a chystáme to s nimi a je tu pěkná atmosféra."

Přemysl Přaslička v krompašském dětském domově vyrostl a nevynechal ani jednu ze slavností. „Vyrůstal jsem tady a jsou tu známé tváře, různé tety co mě vychovávaly. Prostě můj bývalý domov. Musel jsem přijet na Andělskou slavnost." Objasňuje důvod návštěvy v dětském domově dnes třiadvacetiletý Přemysl.

„Jsou pro děti připravené v celé budově dětského domova dílničky, na nádvoří bude kovářská dílna, mohou si ozdobit perníčky. Všechny akce, které tady jsou nejen pro naše děti, ale i děti z celého okolí. Až skončí dílničky tak se děti předvedou veřejnosti," dodává Regina Stiblíková. Andělské slavnosti zakončí v neděli dopoledne divadelní představení.

Spustit audio