V českolipském parku možná zůstanou některé stromy, které byly určené ke kácení

26. červen 2014

Českolipský městský park by se měl obnovit. Pomoci tomu má i více než devadesát stromů vytipovaných k pokácení. Podle českolipské radnice některé stromy schnou, prorůstají se a navzájem si konkurují. Namísto nich by se mělo vysadit přes osmdesát nových stromů a přes 900 keřů. O osudu stromů rozhodne komise, jejíž složení včera odsouhlasili českolipští zastupitelé.

Kácení 91 stromů v českolipském městském parku rozdělilo obyvatele města na dvě skupiny. Jedni jsou proti, druzí naopak pro.

„To by se mi nelíbilo vykácet devadesát stromů; Vadilo by mi to, protože než tamto naroste…. A nevěřím, že by sázeli; Mně by to nevadilo. Pokud to jsou stromy nemocné, mají prý na to nějaké doklady, že to zkoumali. V takovém případě by mi to nevadilo.“

Jiřina Skrbková je spoluautorkou otevřeného dopisu českolipské radnici i zastupitelům. V něm radnici vytýká, že o konečné podobě obnovy parku nemohla rozhodnout veřejnost.

„O tom, že park bude revitalizován, se hovoří již dlouhodobě. Ale my jsme se o tom dozvěděli až v září 2013. Přitom projekt byl projednáván už v červenci a byl již hotový. Jednalo se o opomenutí názoru veřejnosti,“ vysvětluje.

Podle Jiřiny Skrbkové navrhovali autoři dopisu i konkrétní možnost, jak by se veřejnost mohla zapojit. „Naším požadavkem bylo, aby byly označeny stromy, které budou vykáceny a veřejnost mohla samovolně procházet, podívat se a udělat si vlastní názor na to, jak bude park revitalizován,“ říká.

Stejný postoj má i opoziční zastupitel Miroslav Hudec ze Strany zelených. Kromě toho mu vadí i výběr stromů k pokácení. „Osobně mi vadí, že se mají kácet jehličnany v centrální části toho náměstíčka. Protože ty oživují ten park především v zimě,“ míní.

Podle místostarosty České Lípy Tomáš Vlčka ze SLK už tu šance zapojit veřejnost byla.

„Dávno jsem říkal, ať se předtím než dojde k samotným zásahům, udělá série komentovaných prohlídek parku. Ty už byly. Nebylo to tajeno a celý plán byl zveřejněn v infocentru. Veřejnost byla vzývána k tomu, aby se k parku vyjádřila.“

Změnit rozhodnutí vykácet přes devadesát stromů se autorům otevřeného dopisu nepodařilo. Zastupitelé odhlasovali komisi, která bude rozhodovat o tom, který strom nakonec půjde k zemi.

„Už půl roku se hovoří o tom, že bude kompromis. Nebudou se kácet všechny. Samozřejmě, že ty, kde primárně není shoda, se kácet nebudou,“ dodává Vlček.

Pokud by se skutečně nekáceli stromy, u kterých nedojde ke shodě, znamenalo by to zachování diskutovaných stříbrných smrků v centrální části parku.

Spustit audio