V českolipském muzeu začali s opravou střechy. Rekonstrukce částečně omezí i provoz

7. únor 2014

Českolipské muzeum je až do začátku března pro veřejnost uzavřené. Jeho pracovníci jako každý rok obměňují a doplňují expozice. K tomu letos přibyla i oprava poškozené střechy. Zatékalo do ní a minulý rok se tak musela část expozice uzavřít.

„Generální rekonstrukce střešního pláště na celém areálu zásadním způsobem ovlivní naše pořádané výstavy, dokončování expozic a především akce, které se pořádají v muzeu," říká ředitel českolipského muzea Zdeněk Vitáček.

Na první pohled to vypadá, jako by se v muzeu nic nedělo. Práce ale probíhají hlavně uvnitř objektu – opravují se krovy, které byly ve velmi špatném stavu. Hrozilo, že se místy zřítí i celé části střechy.

„Předpokládáme, že v průběhu rekonstrukce nebude muzeum uzavřené, ale bude normálně zpřístupněno veřejnosti. Pouze v návaznosti na to, jak bude postupovat rekonstrukce střechy, tak budeme uzavírat jednotlivé části klášterního areálu," popisuje Vitáček.

Do míst, která se nyní opravují, je možné nahlédnout průhledem z kanceláře v podkroví. Dvířky ve stěně je vidět místo, kde se trámy vyměňují. Právě tam došlo k největšímu poškození střechy. Také tam zůstala spousta materiálu z předchozích rekonstrukcí.

Tašky ze staré střechy se musely vystrkat na obvodové zdi, aby nezatěžovaly klenbu. Do prostoru se musí po čtyřech, aby bylo vidět dělníky, kteří tam pracují. V místech jsou už nové trámy. „Málokdo se sem dostane," podotýká ředitel.

Českolipské muzeum. Skvrny jako pozůstatek po loňském zatékání střechou do expozic

I přes opravu střechy připravuje muzeum na březen řadu novinek.

„Novinky chystat budeme, abychom nalákali návštěvníky na novou muzejní sezónu. Tady bychom chtěli vystavit ukázku z naší sbírky keramiky a nejrůznějších předmětů z jihovýchodní Asie,“ přibližuje plány ředitel.

Návštěvníci se mohou těšit i na opravdové unikáty. „Máme tady zlatem vyšívané praporce, které se používají v Číně, když vládce oznamuje povýšení nějakého svého úředníka. Dokonce tady máme vázy, které údajně pochází z císařského paláce v Číně,“ láká na prohlídku.

Muzeum se otevře pro návštěvníky začátkem března výstavou antických mincí.

Českolipské muzeum. Část expozice, která se rozroste o exotická zvířata, například papoušky
Spustit audio