V českolipském muzeu mohou návštěvníci vidět parohatý nábytek

4. duben 2013

Lovecké dýky, pytlácké pasti nebo nábytek z paroží mohou vidět návštěvníci českolipského muzea. Vlastivědné muzeum otevřelo veřejnosti velkou výstavu o myslivosti s názvem Adepte cechu Hubertova.

V ambitu Vlastivědného muzea v České Lípě se před návštěvníky otevře myslivost ze všech možných úhlů pohledu.

Manažerka výstavy, Marta Knauerová ji udělala trochu z osobních důvodů: „Mě v roce 2011 umřel tatínek a já jsem si ho ze vzpomínek nechtěla pustit tak rychle. Protože v každé myslivecké domácnosti je spousta věcí, přemýšlela jsem, jestli by nestálo za to, udělat malou výstavku v muzeu o myslivosti.“

Záběr výstavy je velký. Vystavené jsou fajfky, zbraně ze 17. století, myslivecké nože, ale i trofeje, lovecké hudební nástroje, myslivecké uniformy nebo pytlácké pasti.

Exponáty se podle kurátora výstavy Tomáše Cidliny sháněli všude možně: „Zhruba padesát procent je z našich sbírek. Zbytek jsme zapůjčili ze státních zámků, státních památkových ústavů i jiných muzejí.“

Podle Tomáše Cidliny by na výstavu mohl návštěvníky přilákat i jeden z mnoha zajímavých exponátů: „Jsem rád, že jsme na Českolipsko dostali zpátky parohatý nábytek hraběnky Andrassy. Ten byl po požáru zámku v Zahrádkách přestěhován do Poděbrad. To je autentický nábytek, ve kterém seděla hraběnka Andrassy, sama velká lovkyně.“ vysvětluje Cidlina.

Ti, kteří se rozhodnou navštívit výstavu uvidí, jak vypadal lovecký šlechtický salonek, pracovna fořta z přelomu 19. a 20. století nebo lovecká hostina.

Výstavu, která potrvá do konce října budou provázet konference, vystoupení trubačů i soutěže pro děti. Myslivosti je letos věnovaná i tradiční muzejní noc v České Lípě.

Spustit audio