V Českém ráji začala turistická sezóna

28. duben 2012

V Českém ráji v sobotu ráno odstartoval 9. ročník speciální akce k zahájení turistické sezóny. Z parkoviště pod Valdštejnem se vydaly první skupinky nahoru k hradu a čeká je cesta za pověstmi Českého ráje, která vede na Hrubou Skálu a do Sedmihorek. Potkat na ní můžete víly, skřítky, obra i loupežníky a jejich úkoly. Trasu zvládnou i malé děti.

Vládu nad Českým rájem v sobotu převzali král Granát a jeho královna. „Všechny zvu do Českého ráje, do krajiny pohádek a pověstí, protože kde jinde se můžete mít lépe, než v ráji,“ říká královna Eliška Gruberová, která vede turnovské informační středisko.

Návštěvníků v Českém ráji v posledních letech neubývá. Potvrzuje to vedoucí jednoho z kempů Zuzana Rašínová, podle které loni i přes deštivé léto přijelo na Hruboskalsko víc turistů než rok před tím. „Vesměs si to hodně hlídáme, takže málokdy se stane, že by nám třeba zůstala volná chatka,“ tvrdí.

Turisté, kteří do Českého ráje přijíždějí, oceňují hlavně krásnou přírodu a romantické památky. Někdy si ale trochu stěžují, že až na výjimky tam chybí turistické služby luxusnějšího charakteru.

autor: leš
Spustit audio