V České Lípě začal každoroční dobrovolný úklid. Odpadky sbírala i starostka

23. duben 2013

Obyvatelé České Lípy včera mohli vidět starostku města, jak spolu se svými kolegy uklízí odpadky v městském parku. V pracovním oblečení tak zahájili společně s dětmi z největší českolipské základní školy každoroční úklidovou akci pro dobrovolníky. Školáci měli naprosto jasno v tom, proč se vydali odpoledne sbírat v parku smetí.

Město zajistilo i svoz odpadů, které děti ze škol nasbírají do konce měsíce. Radnice nakonec bude hodnotit, která škola byla v úklidu nejaktivnější.

„Nechceme, aby naše planeta byla špinavá, tak to jdeme trochu uklidit. Mám na to pytel a rukavice,“ prozradila desetiletá Marta.

Neuklízely jen děti, ale také starostka České Lípy Hana Moudrá z ODS.

„Uklízíme za školou a hlavně v parku, který navštěvují malé děti. Úklidem společně s dětmi jsme chtěli říct, že do toho úklidu by se měli zapojovat i dospělí. Vyzvali jsme všechny zastupitele a jsem ráda, že alespoň dva přišli uklízet s námi,“ řekla.

Aktivním sběračem odpadků byl i místostarosta Jiří Kočandrle z TOP 09, který nacházel nebezpečné odpadky.

„Třiceticentimetrový střep. Nechápu, jak se uprostřed parku ocitne vlastně okenní tabulka a obaly od sušenek. Jsem překvapený, kolik toho tady je. Ten park uklízí na veřejně prospěšných pracích dvakrát týdně. Z toho plyne, že by lidé měli prostě odpadky házet do koše,“ prohlásil.

Úklid v České Lípě: sbírající děti

Do úklidu se zapojila i tisková mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová. „Já tady sbírám pořád nedopalky a víčka. Je jich tady tolik, že jsme si řekli, že tu na jednom místě budeme asi do konce, aby to zmizelo všechno,“ popsala svou strategii.

Děti, které uklízely park, byly rády, že na práci nebyly samy. „Jsme rádi, že nám pomáhají, že na to nejsme sami a že nám někdo dospělý pomáhá."

Úklid probíhá až do konce měsíce a zapojily se do něj nejen českolipské školy a mateřinky, ale i firmy a obyvatelé.

Spustit audio