V České Lípě začal fungovat nový Domov pro seniory s omezenou pohyblivostí

8. leden 2014

Česká Lípa má od začátku roku nový Domov pro seniory, do kterého se v současnosti hlásí už více než třicet klientů. Domov nabízí zázemí pro dvacet lidí se sníženou pohyblivostí a zájem o umístění je stále velký. Domov pro seniory vznikl rekonstrukcí přízemí budovy současného Domu s pečovatelskou službou a nechybí tam polohovací postele, bezbariérové pokoje a také koupelny.

„Dřív, než se to přestavělo, to byly byty domova pro seniory. Takže ta chodba byla plná vestavěných skříní,“ říká vedoucí Domova pro seniory Helena Holanová. Dřív bylo v pokojích umakartové bytové jádro, typické pro panelové domy ze 70. let.

„Je to vlastně domov pro seniory, takže cílovou skupinou jsou osoby nad 65 let, které mají sníženou soběstačnost a potřebují stálou pomoc druhé osoby,“ popisuje Holanová.

Na pokojích jsou nová polohovací lůžka, nechybí ani speciální koupací vozíky. Každý pokoj má bezbariérovou koupelnu i toaletu. Podle Heleny Holanové je o ubytování v novém pavilonu domu s pečovatelskou službou zájem.

„Žádostí máme spoustu, ale musíme teprve udělat šetření, protože samozřejmě nebereme seniory, kteří mají Alzheimerovu nemoc nebo demenci. Nejsme uzavřené oddělení a nejsme domov se zvláštním režimem,“ vysvětluje a dodává:

„Protože to celé financuje město, tak přednostně bude služba poskytována lidem z České Lípy a spádových obcí. Nebo i jejich příbuzným, protože někdo tady má rodinu a žije daleko, je někde v domově pro seniory a oni mu nemohou pomáhat. Pokud ta rodina bude místní a chtěla by ho dát sem, tak to taky bude možné."

Stanislav Veselý je jeden ze seniorů, který je upoutaný na lůžko a připravuje se na stěhování z Domova s pečovatelskou službou o dvě patra níž do Domova pro seniory.

„Já jsem se tam byl podívat a ono je to celkově pěkný. Těším se na to, že to bude pro mě taková změna,“ pochvaluje si.

„Pro mě to bude velká výhoda, protože bude pod lékařským dohledem a potom to bude velká úleva pro mě, protože je to strašně těžká práce. Velmi se těším, že se o něj budou starat a že budu mít sama klid, protože takhle mám pořád strach, že se něco stane. Takhle vím, že bude v pořádku,“ dodává manželka pana Veselého Erika.

V těchto dnech se do nového domova pro seniory přijímají klienti.

Domov pro seniory v České Lípě - polohovací postel v novém domově pro seniory
Spustit audio