V České Lípě vztyčí tradiční vánoční strom

27. listopad 2013

Česká Lípa se strojí do svátečního a ulice se postupně rozzáří vánoční výzdobou. Dnes se také přiveze a postaví na náměstí tradiční vánoční strom. Nepoveze se zdaleka, je přímo z České Lípy.

Výběr stromu letos nebyl jednoduchý. Českolipská radnice volila mezi třemi – dva byly z České Lípy a jeden z nedalekého Svojkova. Nakonec se radnice rozhodla pro strom z českolipské Dubice.

Zvláštní na tom je, že ho firma původně nabídla jen jako náhradu, kdyby radnice žádný jiný nesehnala. Teď už se připravuje k pokácení a pak se vydá na cestu, oproti minulému roku podstatně kratší.

Loni se totiž strom vezl z více než třicet kilometrů vzdálené Bělé pod Bezdězem. Jednalo se o douglasku tisolistou, která je původem ze Severní Ameriky.

Letos je to smrk obecný, který se během dopoledne přiveze na náměstí, kde ho pracovníci specializované firmy postaví a ukotví. Chybět nebude ani jeho ozdobení, aby byl připravený na sobotní slavnostní rozsvícení a zahájení adventu.

Přeprava smrku si nevyžádá žádná zvláštní dopravní opatření, i když jediná cesta takového nákladu na náměstí je Mariánskou ulicí.

Vzhledem k tomu, že to je jednosměrka a vjíždět se do ní bude z protisměru, bude městská policie přibližně mezi devátou a desátou na zhruba deset minut usměrňovat provoz při vjezdu na náměstí. To je jediné omezení, které si přeprava vánočního stromu vyžádá.

Na slavnostním rozsvícení vánočního stromu, které proběhne tuto sobotu na českolipském náměstí, vystoupí nejen místní pěvecké sbory a hudebníci, ale například i zpěvák Petr Kotvald.

Spustit audio