V České Lípě se zvyšuje počet krádeží hasební techniky

27. leden 2014

V panelových domech na českolipských sídlištích se začaly ve velké míře ztrácet hydranty i hasicí přístroje. Zloděje zajímají především hliníkové části hadic, které pravděpodobně končí ve sběru.

Na to, že v domě chybí hadice od hydrantu, se nemusí přijít hned a chybějící technika může v případě požáru komplikovat zásah hasičů.

Poslední případ se stal zhruba před dvěma týdny, kdy neznámý pachatel ukradl z paneláků ve dvou ulicích na sídlišti Špičák hasební techniku za třináct tisíc korun.

„Přes den nezamykáme. Ono do těch paneláků není problém se dostat, jestli řekne, že jde s letákama, tak mu asi otevře každej. Vedle se ztratily hadice od hydrantu. Ty jsme nedávno doplňovali,“ vzpomíná na nedávnou ztrátu v jednom z panelových domů Lucie Kračmerová.

„Za rok 2013 ta škoda představuje 154 tisíc. To je škoda, která je na hasebním zařízení. To jsou proudnice, hadice z hydrantů a hasicí přístroje, které máme pověšené ve společných prostorách," říká Jiří Kladníček, ředitel českolipského bytového družstva, které spravuje bezmála 350 domů.

Podle něj jsou problémy s krádežemi hasební techniky dlouhodobé: „Novinka to není, ale bohužel nám narůstá počet krádeží. V roce 2012 to bylo asi 81 tisíc, takže se nám prakticky zdvojnásobil počet ukradených hasicích zařízení."

Podle Kladníčka mohou být za krádežemi hadic a proudnic sběrači kovů. Myslí si to i vedoucí českolipského oddělení IZS Boleslav Lang:

„Umím si představit, že někomu nabídnu hasicí přístroj, který má platnou revizi a nestojí málo. Co ale udělá s proudnicema a hadicema? Napadá mě jediný způsob využití a to, že použiju kovové části těchto zařízení a odnesu je do sběrny."

Spustit audio