V České Lípě se do sbírky plastových víček na pomoc nemocnému chlapci zapojili i bezdomovci

17. červenec 2014

Od května sbírají lidé v České Lípě plastová víčka, která mají pomoci pětiletému Jiříkovi. Ten kvůli nemoci špatně mluví a není schopný samostatné chůze. Peníze z prodeje víček zaplatí speciální léčbu. Jedna čtyřhodinová terapie stojí padesát tisíc korun, pojišťovna ji nehradí a rodina si ji nemůže dovolit. Víčka pro Jirku teď v České Lípě sbírají i ti, kdo pomoc od druhých často sami potřebují - místní bezdomovci.

„Když se naši klienti o sbírce dozvěděli, tak jsme přinesli papírovou krabici, kam nám začali nosit víčka. Nechtějí, aby jim někdo pomáhal, ale i oni mají potřebu pomáhat někomu jinému,“ vysvětluje Jana Skálová z českolipského Domu humanity, kde lidé bez domova schází.

Mezi ně patří i třiadvacetiletý Lukáš Čeredov. „Teď jsem tam podruhé. Poprvé jsem se tam ocitl, když jsem bydlel na internátu v České Lípě. Třetím rokem jsem studoval obor truhlář. Na internátu mi to nevyšlo, protože jsem tam pil. Kvůli alkoholu mě vyhodili. Měl jsem problém i s drogami,“ popisuje mladý muž.

„Vydržel jsem tam tři měsíce. Našel jsem si bydlení a začal jsem opět brát tvrdší drogy. Znovu jsem se dostal na ulici, škola šla úplně pryč a ukončil jsem studium. Od devatenácti let jsem začal užívat tvrdé drogy. Od té doby to šlo se mnou z kopce. Díky tomu jsem ztratil svoji matku,“ dodává.

I přes stávající peripetie a problematické rodinné vztahy pokračuje Lukáš Čeredov ve studiu učiliště.

„Mám vytyčený cíl si ten papír udělat. Studium teď dopadlo velmi dobře. Mám průměr 1,5 a to jsem byl jediný z našeho oboru, co prošel,“ chlubí se.

Studium je pro něj o to problematičtější, že se na rozdíl od ostatních spolužáků musí postarat sám o sebe. Musí si například někde vydělat peníze, přesto ve studiu pokračuje.

„Jsem podruhé na Domě humanity a pro mě se priority strašně moc změnily. Já jsem tam doma. To je pro mě klíčové,“ doplňuje.

Truhlářská výroba

Je zvláštní, že člověk, který má podstatně více starostí než jeho vrstevníci, má i touhu pomáhat ostatním.

„Než se ta sbírka ocitla u nás na baráku, tak mě taťky přítelkyně požádala, jestli bych nemohl víčka sbírat pro podobnou sbírku v domově pro seniory. Než mi řekla, že tam ta sbírka končí, tak už jsem měl nasbíráno,“ vypráví.

Lukáš Čeredov kouká po PET lahvích s víčkem na každé procházce. I při rozhovoru měl štěstí a několik jich našel. Sbírá je z jediného důvodu.

„Je to touha pomáhat. Proč bych to jinak sbíral,“ říká. Sbírka plastových víček na pomoc malému Jiříkovi trvá do odvolání. Do té doby než se našetří minimálně na první léčbu.

Spustit audio