V České Lípě sbírají jízdní kola pro Afriku, pomáhají i senioři

26. srpen 2014

V Libereckém kraji je Česká Lípa už posledním místem, kde stále vybírají jízdní kola pro Afriku. Sběrné místo zřídila Monika Rejnartová, která si proto v paneláku pronajala místnost, kde je už více než 50 nejrůznějších kol a přibývají další. Mezi pravidelné dodavatele patří i důchodce Miroslav Novotný. Ten po městě sbírá kola odložená třeba u kontejnerů, aby je zprovoznil a mohla pak putovat na černý kontinent.

„Začalo to tím, že já jsem se přestěhovala do nového bytu a zjistila jsem, že sklep je úplně plný kol, která nikdo nepoužívá. Nejbližší sběrné místo bylo v Liberci nebo Děčíně. Tak to vlastně vzniklo," vzpomíná na začátky Monika Rejnartová, organizátorka sbírky Kol pro Afriku v České Lípě.

Kol je ve sklepě hodně, skládačka tam ale není ani jedna. Zato je tam osm horských kol, plno legendárních favoritů. Ve výčtu kol chybí legendární sovětské kolo Ukrajina. „To tu chybí a pak by sbírka byla kompletní," dodává s úsměvem Monika Rejnartová.

Nechybí světla, kterým energii dodávalo dynamo. Některá kola Monika Rejnartová i zkusila projet. „My jsme zkoušeli jen ta novější, protože některá kola jsou vypuštěná. Myslím si, že když by se dofoukla, tak by ten zážitek za to stál."

Pravidelným dodavatelem starých kol je Miroslav Novotný. Do sběrného místa jezdí ze sídliště Špičák. Podle Rejnartové cesta není z nejkratších a vždy na kole přijede, nechá ho na místě a domů jde pěšky.

„Já jsem z chudých poměrů. Když jsem byl malý, tak jsem toužil mít kolo a nikdy jsem nové kolo neměl. Ti chudí lidé v Africe by si ho jistě zasloužili. Někde se válí kolo, tak ho opravím a někdy stačí ho jenom dopumpovat. Mám ještě připravená tak tři čtyři kola," říká důchodce Miroslav Novotný a dodává:

Monika Rejnartová u sběrného místa v paneláku - Kola pro Afriku, Česká Lípa

„Můj otec za první republiky objel celou republiku, ale ne jako koníček, ale nakupoval si materiál, sháněl práci jako živnostník a kolo měl jako výrobní prostředek. Kolo je určitý majetek."

Společnost, která sbírku pořádá, je z Ostravy. Důležité je tam nasbíraná kola dopravit.
„Máme spočítáno, že do avie se vejde sto kol. Až nasbírám sto kol, mám domluvené s městem, že když nevyberu dost peněz na dopravce, tak město přispěje,“ říká Monika Rejnartová.

Stará a nepotřebná kola bude vybírat každý poslední den v měsíci až do konce října. Pak chce sbírku ukončit, ale pouze pro tento rok. Pro ten příští by ráda vybrala pro Afriku kol daleko víc.

Spustit audio