V České Lípě pokračuje boj s potkany. Domácnosti mají problém i se štěnicemi

28. květen 2013

Česká Lípa začala v květnu s každoročním hubením potkanů. Do dvouměsíčního boje s hlodavci se pustily i další firmy, a tak se návnady pokládají v domech, do kanálových vpustí nebo do tepelných výměníků.

„Hlavně se vyskytují kolem popelnic a kontejnerů, případně pokud je poblíž kontejneru kanalizační vpusť, také tam je koncentrace potkanů veliká. Jsou tam vidět nory a jde poznat, že tam potkat aktivně žije,“ upozorňuje deratizér Miloš Mlejnek.

Město se i letos obrátilo na obyvatele se žádostí o spolupráci. Pokud objeví místo s velkým výskytem potkanů, můžou na ně upozornit přímo deratizační firmu nebo oddělení technické správy města.

„Každoročně se provádí deratizace v květnu a červnu, kdy se hnízda potkanů zasypávají nástrahami. Dosypávky se provádí na podzim,“ doplňuje mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

Potkani ale nejsou jediným problémem, se kterým město bojuje. Podle deratizéra Miloše Mlejnka se za poslední roky zvýšil i výskyt štěnic. Zamoření domácností tímto parazitickým hmyzem nesouvisí s čistotou. Přinést si je domů je prý velmi snadné.

„Přijedete třeba do bytu, který bude uklizený, a sednete si na válendu nebo sedačku, která byla kontaminována štěnicemi. Ty vám zalezou do kapsy nebo do švu kalhot nebo do zavazadla. A pokud to bude samička a přinesete si ji domů, následky na sebe nenechají dlouho čekat.“

Samička je schopná naklást až pět vajíček denně, ze kterých se zhruba po týdnu vylíhnou larvy dospívající asi měsíc až dva. Štěnice je parazit, stejně jako blecha, který se živí krví teplokrevných živočichů.

Spustit audio