V České Lípě budou od příštího roku znovu parkovací automaty

23. srpen 2013

Místo pracovníků v reflexních vestách budou v České Lípě opět parkovací automaty. Parkoviště v centru České Lípy, která jsou teď pronajatá, bude provozovat město. V současnosti si řidiči, kteří chtějí zaparkovat v centru města, stěžují, nejen na nedotatek místa.

Na ostro se parkovací automaty v České Lípě rozjedou od ledna 2014. Parkování zdarma v Barvířské ulici, které je nedaleko centra, zůstane a bude od příštího roku rozšířené o zhruba dalších šedesát míst.

„Je to jediný parkoviště zadarmo, prostě je problém tu zaparkovat," říká žena.

Na neplaceném parkovišti v centru města je těžké najít místo k zaparkování. Řidičům se nelíbí ani současný způsob placení parkovného.

„Tady hned u Banca je parkoviště. Zaplatíte dvacet korun za hodinu a když přesáhnete minutu, platíte už čtyřicet korun. To je smutný."

Město se rozhodlo, že veškerá parkoviště v centru města už nebude pronajímat. Lidem chce nabídnout ceny za parkování po minutách a možnost krátkodobého stání zdarma. Potvrzuje to i místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle z TOP 09:

Parkoviště v České Lípě

„Veřejný prostory mají sloužit veřejnosti a ne tomu, aby na nich soukromé společnosti generovaly zisk. Město nemusí generovat zisk tak může snížit parkovné a může poskytnout 15 minut zdarma. Na parkovištích u obchodního domu ta doba může být i delší."

Českolipané velmi často využívají parkoviště u obchodního domu.

„Když mám cestu do Prioru a vím, že tam půjdu nakoupit, tak tam zajedu a málokdy se mi stane, že musím něco platit."

U obchodního domu už několik let platí, že je půlhodina parkování zdarma. Pokud tu lidé nakoupí, nemusí platit nic, i kdyby tu stáli celé odpoledne. Zákazníci dostanou své parkovné zpět.

Polovinu parkoviště má obchodní dům od města v nájmu a v září končí smlouva. Podle majitele od Vladimira Vladimirova to bude komplikace hlavně pro zákazníky. I když budou mít prvních 30 minut zdarma.

„Ta půlhodina zdarma není určitě špatná. Ale pátky, nebo po výplatách, nějaké svátky - za tu půlhodinu ten člověk nenakoupí."

Město uvažuje o zvýhodněném parkování v těchto místech v časech svátků. Potvrzuje to i místostarosta Jiří Kočandrle.

„V časech vánočních svátků a dalších dáme poplatek symbolický, nebo žádný."

Majitel obchodního domu proti parkovacím automatům nic nenamítá. Přesto ho mrzí, že se s městem nedohodl na prodloužení pronájmu:

„Každopádně jsme se snažili vyjednat s městem nějaký odklad, než postavíme parkovací dům, aby nám to nechali do pronájmu. Formou veřejné soutěže, aby to bylo naprosto čistý a legální."
Jiří Kočandrle je přesvědčený, že další pronájem možný není.

„Podle právního názoru zástupce města toto neumožňuje ani současná legislativa."

Parkoviště u obchodního domu bude ve zkušebním režimu od podzimu do konce roku.

Bezplatné parkoviště u KD
Spustit audio