V centru Nového Boru je přichystaná tabule s výtvarnými potřebami pro kohokoliv s chutí malovat!

11. červen 2015

Tabuli s výtvarnými potřebami nechala v centru Nového Boru na Českolipsku postavit učitelka výtvarné výchovy v důchodu Jindra Stinková. Kolemjdoucí na ní mohou kreslit nebo malovat. Seniorka každý den doplňuje výtvarné potřeby a sbírá vytvořená díla.

„Kreslím tady s pětiletou dcerou. Zatím jsme nakreslily sluníčko a srdíčko. Chodíme sem s dcerou poměrně často. Klidně tu nakreslím i něco sama, třeba sluníčko,“ říká jedna z kolemjdoucích maminek, která se zastavila u veřejné tabule, kde se může kdokoliv, kdo má chuť, výtvarně projevit.

„To je můj vlastní nápad. Jedinou inspirací je piano ve městech, to mě okouzlilo. To, že tam může kdokoliv z lidí přijít, sednout, zabrnkat a potěšit ostatní. Začala jsem nad tím přemýšlet a jako výtvarnice jsme si říkala, jestli by nebyla nějaká obdoba,“ vysvětluje výtvarnice a seniorka Jindra Stinková.

Každý den je tabule čistá a přichystaná

Každý den se o tabuli stará. Vyměňuje pastelky, proplachuje štětce a dává nové čtvrtky. Ona sama říká, že to spíš upravuje a jen doplňuje.

Zhodnocení kolektivních děl namalovaných na velkém papíru není vždy jednoduché. Kromě spousty nápisů je na papíře namalovaný třeba drak nebo dětské postavičky.

„Tohle sluníčko a tento portrét tady před chvílí nakreslily dvě studentky z Nymburka,“ chlubí se seniorka a ukazuje dvě malé kresby.

Kladívko v kabelce místo šminek

Měnit výtvarné potřeby i papír chodí Jindra Stinková jen s kabelkou. „Já tu mám zezadu připravenou náhradní čtvrtku. Jinak chodívám vždy s papírem.“

Tabule připravená pro veřejnost

Ženy mají většinou v kabelce šminky, aktivní důchodkyně tam má kladívko. To proto, aby mohla nový čistý papír na tabuli přiklepnout připínáčky. Několik vytvořených kreseb má schovaných.

„Jednu jsem vyloženě vyhodila. Mám tady tým lidí, kteří se mnou spolupracují. Ty jsem poprosila, že když půjdou kolem a uvidí na tabuli něco ošklivého a sprostého, ať to sundají, i kdyby měla tabule zůstat prázdná.“

V plánu je i výstava!

Z ostatních, především těch povedených věcí, chce Jindra Stinková časem uspořádat výstavu. Veškerý výtvarný materiál kupuje ze svého. Jak říká, jsou to položky, které jí nebudou chybět. „Ráda to veřejnosti věnuji, když budu vidět, že to má ten pravý smysl.“

Tabule pro veřejné kreslení a malování bude lidem přístupná, dokud bude pěkné počasí. Na zimu se uklidí a objeví se opět s prvním sluníčkem.

Spustit audio