V centru Liberce se rozrůstá město duchů. Radnice chce čtvrť zase oživit

4. březen 2015

Rozpadající se areál bývalé tiskárny, zavřený zámeček, opuštěný Liebigův palác po bývalé galerii. Tak to vypadá v centru Liberce, které se pomalu stává městem duchů. Liberecká radnice chce čtvrť zase oživit. Zámek by se měl společně se zahradami otevřít veřejnosti. A z areálu tiskárny by se mohlo stát místo, kterým se bude město moci chlubit, a ne se za něj stydět.

„Stojíme na ulici 8. března, v někdejší Panské ulici, což byla hlavní přístupová komunikaci k libereckému zámku od Prahy,“ popisuje historik Petr Freiwillig a pokračuje: „Po pravé straně máme řadu pozdně barokních domů, jimž uprostřed vévodí takzvaný Bergrův dům, a právě v tomto domě vznikla první manufaktura vůbec, v době, kdy Johan Bergr navzdory libereckému soukenickému cechu zde začal s necechovní textilní výrobou.“

Tato manufaktura se stala později součástí rozsáhlého areálu libereckých tiskáren. V ní stojí dodnes památkově velmi vzácné domy z 18. století.

Dnešním majitelem areálu je soukromý investor, ten chtěl na místě bývalé tiskárny postavit velký bytový dům. Ze záměru ale sešlo, potvrzuje památkářka Alena Řičánková.

Vše začalo v 90. letech

Pokud se bytový dům ani nic jiného se stavět nebude, hrozí, že tady bude, lidově řečeno, město duchů. Příčiny musíme podle památkářů hledat v 90. letech.

„Město ten areál vlastnilo a prodalo ho někdy na počátku 90. let, byla tam dvojice tehdejších majitelů, kteří se ale velmi záhy dostali do finančních potíží, takže v podstatě to zůstalo stát plonkově, nevědělo se, co s tím. Ten areál je opuštěný, což je vždycky problematické, jakmile ty objekty jsou bez využití a nejsou ochráněny před poškozováním,“ vysvětluje Alena Řičánková.

Liberecký zámeček

Investor, pražská developerská firma Mosere, musel do areálu v posledním roce investovat milion korun právě kvůli chátrání památek. Domy navíc začali obývat bezdomovci, zloději rozkradli kovový materiál z objektů, několikrát tam hořelo. Původně proto chtěl investor celý areál zbourat, aktuálně ale plánuje jen demolici několika nejpoškozenějších částí.

Město se bude snažit změnit budoucnost místa k lepšímu

Město není majitelem areálu, do rozhodování o jeho budoucnosti se ale může podle náměstka Jana Korytáře ze Změny pro Liberec zapojit.

„Město určitě může tuto rozvojovou plochu ovlivnit, my samo chceme dát dohromady to prostranství, které je mezi zámkem a galerií, stejně jako budeme hledat využití pro budovu toho Liebigova zámečku, kde byla dřív galerie, no a tento urbanisticky zajímavý areál bývalé tiskárny sousedí hned vedle.“

Investor chce nabídnout jednotlivé části areálu k odkupu, soukromým firmám a případně i městu. Radnici by prý umožnil i dlouhodobý pronájem. Liberec by do budoucna rád vlastnil i liberecký zámek a v nejbližší chce město upravit a zpřístupnit park mezi bývalou galerií a zámkem. Na koupi celého areálu ale chybí v městské kase peníze.

autor: sas
Spustit audio