V centru Liberce mají vyrůst nové bytové domy. Místní se bojí, že přijdou o výhled a světlo

29. srpen 2016

Na třídě 1. máje v centru Liberce by se mělo začít stavět. V příštím roce by tam měly vyrůst šestipatrové bytové domy. Většině stávajících obyvatel se to nelíbí – nechtějí přijít o světlo v oknech, výhled a také volný prostor před svými domy, kam chodí relaxovat. Obyvatelé se obrátili i na město, radnice ale prý nemůže pomoci – výstavbu plánuje investor na soukromých pozemcích.

„Fotomontáže v novinách vypadají třeba hezky, ale skutečnost bude jiná,“ tvrdí Josef Hromádko ze společenství vlastníků bytů na třídě 1. máje a s plánovanou výstavbou nesouhlasí. Bojí se, že nové domy budou stínit, bránit ve výhledu a vezmou místním lidem komfort.

„Vezměte si knihu od Technika z 80. let – zastavěné třídy 1. máje k nádraží nanejvýš čtyřpatrovými budovami. Dnes najednou vidíte, že bude úplně něco jiného,“ podotýká Jan Svěcený, obyvatel třídy 1. máje.

„Nikdo nás neoslovil, je nám stále zatajovaná dokumentace, jsme obcházeni a to se táhne od roku 2008, v roce 2009 jsme podávali protest,“ zdůrazňuje Josef Hromádko.

Podle S Group Holding nebude komfort místních ohrožen

Miloslav Otta z S Group Holding, skupiny, která má bytové domy na třídě 1. máje stavět ale nesouhlasí s tím, že by investor odmítal s místními komunikovat: „Proč se nikdo neobrátí přímo na nás a my mu řekneme, zpunktujte veřejnou schůzi a tam to probereme.“

Podle Miloslava Otty z S Group Holding k žádnému úbytku komfortu pro místní obyvatele nedojede. „Nedochází tam ani k zastínění bytů nebo obtěžování sousedních obyvatel,“ říká Miloslav Otta a dodává: „Faktem je, že v územním plánu je od roku 1969 v plánu dostavba této ulice.“

Město nemůže zasáhnout

Společenství vlastníků se obrátilo i na libereckou radnici. Město ale nemůže pomoci – jde o soukromý plán na soukromém pozemku. Navíc město už se s investorem domluvilo na menších úpravách, obyvatelům se tedy pomoct prý snažilo.

„Byl bych rád, kdyby došlo k nějaké dohodě, pořád totiž protestujeme proti něčemu, co jsme ani neviděli,“ uzavírá Josef Hromádko ze společenství vlastníků bytů.

Stavět by se mohlo začít už během letošní zimy.

autor: sas
Spustit audio