V Brništi na Českolipsku po zimně otevřeli Stezku hastrmanů

6. duben 2013

V Brništi na Českolipksu se dnes po zimně otevřela Stezku hastrmanů. Na cestě dlouhé šest kilometrů plnily děti vodnické úkoly, jako je třeba vypouštění dušiček. Kromě toho výtvarníci z německého Neukirchu přijeli ukázat návštěvníkům, jak se vyrábí masky třeba z PET lahví.

V okolí Brniště je kolem deseti rybníků. Stezka začíná u jednoho ze dvou rybníků, které jsou přímo v Brništi. Jmenuje se Vratislav podle vodníka, který tam má podle místních přebývat. Stezka vede k nedalekému Brnišťskému rybníku a měří šest kilometrů.

Během cesty hlavně děti plnily různé vodnické úkoly, jako třeba vypouštění dušiček. Děti nafoukly balónek, a ten pak vypustily. Komu z balonku vzduch nejrychleji utekl, ten vyhrál.

Kromě soutěží je součástí akce i dílna na výrobu masek. Lidé z německého Neukirchu přijeli ukázat, jak vyrobit pěknou masku z odpadového materiálu jako jsou třeba PET lahve.

Všichni účastníci berou akci jako bezvadnou sobotní procházku. Cesta je vlastně naučnou stezkou o místní přírodě, historii i vodnících.

Zajímavostí je, že podél stezky stojí dřevěné sochy. K vidění jsou vodníci, víly a odpočinout si může pocestný třeba na lavičce ve tvaru štiky.

Každý rok přibývají na stezce další dřevěné sochy. Od loňska se počet soch podél Hastrmanské stezky rozšířil o dvě – o Světlušku a sochu s názvem Zrození.

Spustit audio