V Bedřichově v neděli startuje Jizerská padesátka

7. leden 2012

V neděli přesně v 9 hodin odstartuje v Bedřichově hlavní závod 45. ročníku Jizerské padesátky. Legendárního běžkařského závodu se zúčastní téměř pět tisíc lidí. Půjde jak o profesionální lyžaře, tak o ty, kdo se běžkám věnují ve svém volné čase.

Český běžec na lyžích dokázal vyhrát Jizerskou padesátku naposledy před jedenácti lety. Letos by se měl pokusit na svůj triumf z rolu 2001 navázat Stanislav Řezáč. Ten ale váhá se startem kvůli chřipce. Druhým želízkem v ohni je Martin Koukal.

Konkurenci budou mít čeští běžci tradičně velkou. Na startu nechybí obhájce prvenství a vítěz z roku 2008 Nor Anders Aukland. Na čtvrtou výhru chce útočit Švéd Oskar Svärd, vítěz z let 2003, 2004 a 2010.

Na trati Jizerské padesátky se objeví taky jablonečtí fotbalisté. Do slavného lyžařského klání odstartuje například nejlepší střelec ligy a reprezentační útočník David Lafata, který se spoluhráči absolvuje hlavní závod na 50 km.

Poprvé si závod vyzkouší Vladimír Vošický, který loni v rámci tréninku vylezl na Grossglockner. Jinak prý sportuje jako každý jiný. „Hodně jezdím na kole. Běžkařím teprve čtvrtý rok,“ přiznal.

Do Bedřichova se v neděli dopoledne bez parkovací karty nebo vjezdové povolenky autem nedostanete. "Vjezd nebude možný mezi šestou ranní a půl desátou dopolední,” upřesňuje mluvčí závodu Tomáš Leixner.

Svést se můžete kyvadlovou hromadnou dopravou, která je pro závodníky i diváky zdarma. Autobusy jezdí od 6 do 9:15 z Jablonecké ulice v Liberci a z Pražské ulice v Jablonci na Nisou.

autoři: leš , tsch
Spustit audio