V Babičce na kolejích se bude hrát o víkendu divadlo pro děti

1. srpen 2018

Připravit dříví, uhlí, vodu, rošty, roztopit, promazat. Celkem asi pět hodit práce obnáší příprava turnovské parní lokomotivy 310 0134 zvané Litovel či Babička na každou jízdu.

Jízdy parním vlakem Českým rájem patří mezi tradiční letní atrakce. Parní lokomotiva Klubu přátel železnic Českého ráje Turnov jezdí o prázdninách každou sobotu. V sobotu 4. srpna a následně 18. srpna bude mít i divadelní vagón, speciálně upravený vůz, ve kterém se odehraje představení pro dětské pasažéry, a to ve stanicích Rovensko pod Troskami, Turnov a Semily.

Turnovskou parní lokomotivu vyrobili za Rakousko Uherska v roce 1913 pro trať Senice na Hané – Litovel. V roce 1925 byla znárodněná a domovem jí bylo olomoucké depo. Od roku 1951 sloužila v cukrovaru v Bedihošti.

„Poté byla odprodána zpátky ČSD do depa Česká Třebová do skanzenu, který nikdy nevznikl. Pak se dostala tamnímu přednostovi do Kořenova. V roce 1993 jsme ji převezli do Turnova na výstavu k výročí 90 let tratě Turnov – Jičín a po výstavě se rozhodlo, že se mašinka rozebere a zprovozní, což trvalo asi deset let,“ přiblížil historii turnovské parní lokomotivy Josef Semecký z Klubu přátel železnic Českého ráje Turnov.

Parním vlakem se můžou zájemci svézt v sobotu dopoledne z Turnova do Rovenska pod Troskami a zpět a odpoledne do Semil a zpět.

zdroj: Jaroslav Hoření
Spustit audio

Související