V areálu liberecké nemocnice pokračuje stavba heliportu. Dno už je na místě

3. říjen 2013

Stavba heliportu naproti chirurgickému pavilonu liberecké nemocnice je opět o kus dál. Jeřáb dnes umístil na ocelové nohy základ přistávací plochy. Dno budoucího heliportu o průměru 30 metrů pak stavebníci připevnili mohutnými kotevními šrouby. Později na něj přijde ještě rošt a beton.

„Teď se na ty tři nohy montuje spojovací věnec, pak budou na tenhle věnec nastavovat další část konstrukce. Tam bude talíř, takové paprsky a pak se tam dají betonové panely, takzvané filigrány. Na to se vybetonuje potom přistávací betonová plocha. Směrem k chirurgii povede spojovací lávka, také ocelová, kde se budou převážet ranění,“ popisuje Luděk Pokorný z firmy, která má stavbu na starosti.

Váha celé ocelové konstrukce bude zhruba 300 tun. „Všechno se to svařovalo u nás ve fabrice s tím, že některé věci se přivezly v celku jako nadměrný náklad a některé se svařovaly z dílů tady na místě,“ říká Josef Valdhans, majitel podniku, který ocelové konstrukce vyrobil.

Heliport by měl být v provozu v polovině příštího roku. Podle projektového manažera nemocnice Ladislava Dostala se bude v České republice jednat o naprostý unikát.

„Je postaven na tři druhy vrtulníků – záchranné služby, letecké záchranné služby policejní a vrtulníky letecké záchranné služby vojenské. Je stavěn na zimu, léto, to znamená celoroční provoz, protože je vyhřívaný. A samozřejmě je stavěný i na provoz v noci, je osvětlený, má naváděcí systémy, naváděcí světla, všechno, co je podle regulí úřady civilního letectví,“ vysvětluje.

autor: Eva Malá
Spustit audio