V areálu jablonecké nemocnice funguje nový onkologický pavilon

24. září 2013

Počet onkologicky nemocných pacientů neustále roste. Jen v Jablonci nad Nisou jich rukama lékařů projde tisícovka ročně. I kvůli opakovaným žádostem Jabloneckého klubu onkologických pacientů vyrostl v areálu tamní nemocnice nový pavilon.

Je prostornější, bezbariérový a nabízí i doplňkovou léčbu. Například lymfodrenáže, které pomáhají s léčbou otoků.

Nový onkologický pavilon si přišla prohlédnout i paní Libuše Ulrychová. Nádor prsu jí lékaři objevili v roce 1991. Na její zdraví lékaři stále ještě dohlížejí, na kontroly chodí pravidelně jednou za půl roku.

„Protože jsem členem klubu onkologických pacientů, tak jsem autorkou dopisů, kdy jsme prosili, jestli by se to dalo uspíšit. Protože to prostředí na té Liberecké ulici bylo absolutně nevhodné. Člověk tam jde traumatizovaný z té nemoci, a když má být v prostředí, které na vás zrovna tak dvakrát dobře nepůsobí, to je nesrovnatelné,“ porovnává pavilony.

„Je to velké zlepšení, protože pacienti musí na rentgen, na nějaké vyšetření. To mají tady hned za rohem. Takhle museli jet třeba domů ve špatném stavu a druhý den se objednávali na to oddělení,“ dodává pacientka Libuše Slámová.

Nový pavilon se může pochlubit daleko větším prostorem, uzamykatelnými skříňkami, prostornou koupelnou se sprchou nebo veselými barvami.

„Je to bezbariérové. Přímo před vchodem onkologie je parkoviště vyčleněné pro pacienty. Všechno je nové, prostorné,“ popisuje primář onkologického oddělení Libor Hanuš.

V novém onkologickém pavilonu pacienti můžou využít i doplňkové léčby. Lymfodrenáže je zbaví nepříjemných otoků, pomocí taipování neboli lepení speciálních pásek se jim zlepší například funkce svalů, nervového nebo cévního systému.

autoři: Eva Malá , Iva Menšíková
Spustit audio