Už čtvrtý den likvidují hasiči požár u Bulovky na Liberecku

12. listopad 2012

Ještě v pondělí, celkem už čtvrtý den, likvidují hasiči požár u Bulovky na Liberecku, který vypukl v pátek večer. Požár skládky textilu někdo zapálil zřejmě úmyslně. Ve Frýdlantském výběžku už k několika podobným požárům došlo, pokaždé na místě, kde byly odpadky z Německa a pokaždé požár založil neznámý žhář.

Hlášení o požáru skládky textilu z Německa dostali hasiči v pátek odpoledne. To ještě netušili, že jim likvidace požáru na tisíci metrech čtverečních zabere 4 dny, líčí mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová: "Na místě se vystřídalo celkem osm jednotek hasičů. Teplota v objektu byla velmi vysoká, proto se hasičům nepodařilo dostat dovnitř. Soustředili se tedy na hašení a hlídání okolí."

Hasiči tedy čekali, až shoří alespoň část skladu tak, aby mohli proniknout k ohnisku požáru uprostřed ocelové haly a mohli začít hasit vodou.

U požáru se střídaly jednotky mužů v uniformách i během neděle: "V neděli začaly hasební práce, které pokračobvaly také v pondělí, kdy byla na místě ještě tři ohniska k dohašení," dodává krajská mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová.

Zatím nejsou žádné oficiální důkazy, ale nabízí se, že požár někdo založil úmyslně. Stejně jako před několika lety, kdy vyhořely podobné skládky textilu a plastů z Německa v Dolní Řasnici a v Černousích. Více k tomu řekl přímo na místě požáru velící důstojník Petr Štajnc: "Z příčiny nemůžeme nikoho obviňovat, protože nemáme žádné důkazy. Jednoznačně ale požár vzniknul kvůli otevřenému ohni."

autor: sas
Spustit audio