Už brzy se turistům otevřou památky Liberecka, Sychrov láká na Montgolfiery

21. březen 2013

Hrady a zámky v Libereckém kraji se už příští týden otevřou prvním návštěvníkům. Čeká je opět plno novinek. Celý rok se například budou setkávat s francouzskými panovníky. Děti školou povinné zase budou mít možnost prohlédnout si interiér památek za výhodnější vstupné.

Jak žili francouzští aristokrati. Jak se oblékali, jak stolovali a prostě vše o tom, co bylo náplní jejich života, se dozví všichni, kteří zavítají na zámek na Sychrově, na Hrubém Rohozci nebo v Zákupech.

Chystá se také už koncem dubna velkolepá akce Montgolfierové a Sychrov s pěti horkovzdušnými balóny, dodává kastelán sychrovského zámku Miloš Kadlec.

„Sychrov je na vynálezce horkovzdušných balónů velice úzce napojený. Málokdo ví, že Montgolfiérové nevynalezli jen horkovzdušný balón, ale i vodní kolo,“ láká Kadlec.

„Rohanové toto vodní kolo nechali na počátku 30. let 19. stl. na Sychrov dovézt z Francie, posadit na říčce Mohelce a toto vodní kolo zásobovalo vodou celý areál sychrovského zámku," dodává.

Státní hrady a zámky se v letošní turistické sezoně více zaměří na rodiny s dětmi a školy. Právě školy podle Lucie Spálenské z památkového úřadu i kvůli nedostatku peněz na hrady a zámky nejezdí tak často jako v minulosti, proto pro ně připraví zvýhodněné vstupné.

„Byl vytvořený katalog, který bude distribuován na školy a škola si ten katalog za 249 korun může zakoupit. Může si potom vybrat, kde vyčerpají volné bonusové vstupenky. Takže tam přijede ten autobus čtyřiceti dětí. Dvacet jich bude platit a dvacet jich použije kupón z toho katalogu. V tom vlastně je ta ekonomická výhoda."

Zlevněný vstup nabídnou všechny hrady a zámky kromě Trosek. V jejich případě by to prý bylo nošení dříví do lesa, protože tam bývá vysoká návštěvnost. Kvůli rodinám letos začne sezona mimořádně už v pátek 29. března, děti mají totiž před Velikonocemi prázdniny.

autoři: Eva Malá , Tomáš S. Šťástka
Spustit audio