Už 440 let je Liberec městem, významné výročí připomněli v Severočeském muzeu

11. duben 2017

V roce 1577 udělil císař Rudolf II. Liberci městská práva. S nimi také privilegia užívání městského znaku a pečeti, nebo možnost pořádat dva výroční trhy ročně. Významné jubileum v úterý připomnělo Severočeské muzeum. Pro návštěvníky připravili kostýmované prohlídky, historické tance, výtvarné dílny a zpřístupněna byla také muzejní knihovna. Výjimečně byla vystavená i unikátní vitráž s nejstarším vyobrazením erbu města.

„Tím úplně největším tahákem je prezentace městského znaku na staré vitráži, která původně zdobila libereckou radnici. Ta vitráž vznikla v roce 1602,“ popsala knihovnice Severočeského muzea Anna Kašparová. Vitráž vyrobili skláři v huti v Syřišťově u Jablonce nad Nisou. Na původní budovu radnice byla umístěna o rok později při jejím otevření, v roce 1603. Toto datum je i uvedeno na skleněném terčíku vitráže. Vedle ní byla vystavena také faksimile, tedy kopie původního znakového privilegia z roku 1577. Městský znak si mohli návštěvníci prohlédnout i na různých muzejních exponátech. Děti si ho pak mohli složit na připravených výtvarných dílnách.

Kopie privilegia Rudolfa II s městským znakem


Každou sudou hodinu probíhaly v muzeu kostýmované prohlídky. Průvodkyně oblečené do historických šatů měšťanky a šlechtičny vyprávěly návštěvníkům především o běžném životě v době renesance. Návštěvníci mohli nahlédnout také do muzejní knihovny, která běžně nebývá přístupná. Tam byly k přečtení vybrané historické regionální noviny s články připomínajícími výročí města. K nahlédnutí knihovníci připravili i knihy vztahující se k dějinám Liberce.

Průvodkyně v renesančních kostýmech vyprávěly hlavně o každodenním životě v 16. století


Odpoledne vystoupila taneční skupina Greensleeves s historickými tanci. Oslavy jubilea udělení městského znaku zakončila přednáška historika Milana Svobody z liberecké Technické univerzity. Tématem byl rod Redernů a jeho význam pro Liberec.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio