Už 20 let se scházejí, nejen v háji! Spolek houbařů ve Velkých Hamrech letos slaví kulatiny

16. duben 2015

Společná vášeň dvou přátel stála před 20 lety u zrodu Spolku hamrovských houbařů, tehdy vlastně odbočky Československé mykologické společnosti Velké Hamry.

Spolek si do svých zakládajících stanov jako hlavní úkol ustanovil houbařskou osvětu -tedy prevenci před otravou houbami, především muchomůrkou panterovou, po které je nejvíce otrav.

Hamrovští houbaři proto pořádají poznávací výstavy, besedy i vycházky. A také dokáží poradit i pomoci v případech požití neznámých hub.

Čtěte také

„Třeba v Zásadě pán před domem sekal trávu a za ním se motala 17měsíční dcerka. Zatím co on dával pozor na lištu sekačky, dcerka za ním v trávě vybírala houbičky a jedla je. Pán odvezl dcerku do nemocnice a ke mně vzorky,“ popisuje zakládající člen spolku Petr Hampl začátek jednoho z příběhů.

Společně s přáteli z České mykologické společnosti určili druh houby, která skutečně mohla děvčátku způsobit zdravotní potíže.

„Je nás kolem třiceti. Lidé přicházejí a odcházejí, někdo pracuje více, někdo méně, jako v každém spolku. Ale je to hlavně kolektivní práce,“ dodává Hampl a nezapomíná poděkovat za spolupráci místnímu městskému úřadu, hasičům a Mysliveckému sdružení Bárov.

Spustit audio