Útočník Dlouhý je hokejovým bojovníkem, i proto pod trenérem Čadou nastupuje

6. listopad 2014

Už se tak stává pravidelně. Když hokejisté Bílých Tygrů vjíždějí na led k extraligovému utkání, nechybí mezi nimi mladík s číslem 15. Kdo to je, mohli si zprvu říkat liberečtí příznivci, když se přezdívaný Čagy vrhal do soubojů u mantinelu i před oběma brankami. Teď už správný fanoušek ví – tohle je Adam Dlouhý, útočník, který se náhle zjevil v sestavě Bílých Tygrů.

„Určitě jsem rád, že tady můžu být, protože je to pro mě herní posun. Loňskou sezonu jsem strávil v Benátkách, a teď i díky tomu, že se někteří kluci zranili, tak jsem se dostal sem. A jsem rád, že si tady můžu zahrát a vyzkoušet si extraligu,“ pochvaluje si své extraligové působení teprve devatenáctiletý forvard, který je jistě v dobré hokejové náladě.

Patří sice k hráčům s nejnižším hracím časem, ve čtvrté formaci ale obvykle plní to, co se od něho očekává. „Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že tady budu ve čtvrté lajně, tak bych to bral všema deseti. Nevím, co je hlavní důvod, vyměnil se trenér a hraje se převážně na čtyři lajny, takže hodně hráčů dostává prostor,“ nezastírá Adam Dlouhý, že k jeho cestě do sestavy libereckého A-týmu přispěla také některá zranění zkušenějších spoluhráčů, připomíná ale i změnu na postu hlavního trenéra.

V říjnu převzal tým Rostislav Čada, o němž je známé, že jeho svěřenci musejí makat na sto procent, nevypouštět ani vteřinu strávenou na ledě a dřít pro dobro celého mužstva. A tenhle styl není Dlouhému cizí. „Je možné, že můj styl mu vyhovuje, ale já si myslím, že tady makají všichni, protože kdo nemaká opravdu na sto procent, tak nemá šanci se prosadit v týmu,“ říká Dlouhý.

A to se libereckému odchovanci jeho ´Čadovským´ stylem daří. „Hraju takovým bojovným stylem, nejsem žádný vyhlášený technik, hraju to spíš přes sílu, snažím se hodně bruslit a dohrávat osobní souboje,“ charakterizuje sám sebe důrazný forvard.

Velkým momentem je pro každého hokejistu jeho první kanadský bod v nejvyšší soutěži. Liberecký nováček ho zaznamenal v 11. kole v Litvínově, mimochodem v prvním zápase Bílých Tygrů pod vedením Rostislava Čady. „Bylo to v Litvínově, to jsem byl samozřejmě spokojený. Ale chtělo by to těch bodů víc, zatím od té doby nic nepřišlo,“ doufá v další zisk extraligových bodů Adam Dlouhý, herně rozhodně milé překvapení právě probíhající sezony.

autor: David Nyč
Spustit audio