Úterní Noční linka: Nikdy jsem neměl rád školu a škola nikdy neměla ráda mě

8. říjen 2024

Jaké byly vaše nejhorší zážitky ze školních let? Který předmět nebo učitel vám způsoboval největší noční můry? Jak jste se vyrovnávali s neúspěchy ve škole? Měli jste někdy pocit, že vás škola nepochopila nebo neocenila vaše skutečné schopnosti?

Jak ovlivnila vaše negativní zkušenost se školou váš pozdější život a kariéru? Zažili jste někdy šikanu ze strany spolužáků nebo dokonce učitelů? Jak jste se s tím vypořádali? Existuje něco, co byste rádi vzkázali svým bývalým učitelům nebo spolužákům? Jak se liší váš pohled na školu dnes od toho, který jste měli jako student? Myslíte si, že by současný vzdělávací systém lépe vyhovoval vašim potřebám? Jaké rady byste dali dnešním studentům, kteří se potýkají s podobnými problémy ve škole?

Negativní zkušenosti se školou jsou bohužel běžným jevem, který může mít dlouhodobý dopad na život jedince. Studie ukazují, že až 30% dospělých vzpomíná na svá školní léta s nelibostí. Příčiny mohou být různé - od učebních obtíží, přes problémy s autoritou, až po sociální problémy a šikanu. Zajímavé je, že mnoho úspěšných osobností mělo ve škole problémy, což naznačuje, že školní úspěch není vždy předpokladem pro úspěch v životě. Moderní pedagogika se snaží reagovat na různorodé potřeby studentů a vytvářet inkluzivnější prostředí, ale stále existuje prostor pro zlepšení.

Na vaše příběhy se v dnešní Noční lince z Prahy už teď těší Honza Macoun.

Volat do studia můžete na telefonní číslo 731 800 900 nebo psát na e-mail linka@rozhlas.cz, případně využijte webový formulář www.rozhlas.cz/linka.

autor: Honza Macoun
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.