Unikátní areál dvora zámku v Zákupech chátrá, na opravu je potřeba půl miliardy

18. srpen 2014

Chátrající areál hospodářského dvora zámku v Zákupech na Českolipsku má poslední šanci na záchranu. Před rokem 1989 tam státní statek garážoval techniku a situace se nezlepšila ani po privatizaci, kdy ho koupila soukromá firma. Barokní budovy se rozpadají už více než pět desetiletí.

„Pod architektonickými plány jsou podepsané významné stavitelské osobnosti baroka jako Giulio Broggio nebo Giovanni Domenico Orsi. Dvůr měl parametry zámku. Velkorysostí je nejcennější část - konírna, architektonicky ceněná více než samotný zákupský zámek,“ vysvětluje jeho kastelán Petr Weiss.

Stavby jsou v žalostném stavu. Místy chybí například střecha.

„Byl zpracovaný projekt na prvotní zabezpečení. Proto jsou ve dvoře zazděné třeba portály nebo okna. Došlo ke zpracování základního statického zajištění. A i když to tak nevypadá, tak jenom za posledních pět let Národní památkový ústav (NPÚ), současný správce areálu, investoval do dvora přes sedm milionů korun na nejnutnější statické zabezpečení kleneb a toho nejcennějšího,“ vysvětluje kastelán.

Portál s rodovým erbem je zazděný. Náletové dřeviny rostou nejen na něm, ale i v místech, kde byl kdysi okap. Kovosběrci rozebrali, co se dalo.

„Pokud tady koukáme na otevřené vstupy do koníren, tak je to bohužel z toho důvodu, že se do toho někdo násilně dostal. Dřevěné prvky rozkradl a spálil. Tady se několikrát dával nový drátěný plot. Všechno zmizelo včetně těch kovových trubek,“ uvádí Weiss.

Areál hospodářského dvora zámku v Zákupech na Českolipsku. Dřevěné výstuže podpírající klenby v konírně

Uvnitř konírny jsou klenby vysoké přibližně šest metrů. Ty podpírá dřevěná konstrukce. Podle kastelána je to nezbytná část zabezpečení, aby bylo možné se v obnově posunout dál. Pokud se nezačne s opravou, může hrozit i to, že areál bude obehnán vlnitým plechem a pomalu se bude sesouvat. Šance na záchranu ale stále podle kastelána existuje:

„V současné době NPÚ zahajuje reálné přípravy na podání žádosti do IROP na příští období, kde se ucházíme o dotaci na celkovou obnovu tohoto cenného areálu. Pokud tohle nedopadne, tak je dvůr opravdu odepsaný k zániku."

Podle posledních dostupných informací by bylo na záchranu hospodářského areálu zákupského zámku potřeba půl miliardy.

Areál hospodářského dvora zámku v Zákupech na Českolipsku
Spustit audio