Umístit dítě do školky by v Libereckém kraji neměl být problém. S výjimkou Liberce

28. únor 2013

O málo míst ve školkách se v Libereckém kraji ještě loni ucházelo hodně dětí, situace se ale podle demografů pomalu zlepšuje. Silné populační ročníky odrůstají a míst v předškolních zařízeních by tak měl být opět dostatek. Výjimku představuje stotisícový Liberec.

„Momentálně by měly jít do mateřských škol děti, které se narodily v roce 2010. Počty narozených v celém Libereckém kraji, kromě okresu Liberec, už jsou buď shodné nebo nižší s předchozími lety,“ potvrzuje vedoucí krajského odboru školství Jiřina Princová.

„Co se týká Liberce, kapacita mateřských škol je přibližně 4500 míst. V loňském roce bylo v mateřských školkách vykázáno 4468 dětí, téměř shodné číslo. Takže tam se ještě pořád dá předpokládat, že bude veliký tlak,“ dodává.

Umístit dítě do mateřské školy by ale od příštího roku neměl být problém ani v krajském městě. I tam totiž bude dětí postupně ubývat. Kapacita zařízení se navíc letos navýšila, kde se dalo.

Místa v mateřinkách se také mohou uvolnit ještě dodatečně. Děti, kterým hrozil odklad, se totiž mohou do září zlepšit a nastoupit na základní školu.

„Co se týče odkladu, definitivní informace bude někdy v květnu, v červnu, protože malé děti se velmi rychle vyvíjí. V lednu vám žádný odborník neřekne, jak se dítě posune za tři čtvrtě roku,“ říká náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda.

Kontroly v pedagogicko-psychologických poradnách podle něj probíhají až od března či dubna, kdy se termín zápisu do prvních tříd začíná blížit.

Dětí s odkladem ale stále přibývá, v průměru jde později do školy každé čtvrté. Předškoláci tak místa v mateřských školách spíše zabírají, než by je svým mladším kolegům uvolňovali.

autor: sas
Spustit audio