Umění respektu při tanci vám pomůže i v běžném životě, tvrdí lektorka

26. leden 2024

Indické přísloví praví: „Vidět jak tančíme, znamená slyšet, jak mluví naše srdce.“ Tanec nám pomáhá vyjadřovat emoce, tvořit umění, užívat si zábavu, rozvíjet své schopnosti a pečovat o své duševní i fyzické zdraví, myslí si lektorka a tanečnice Eva Stillerová.

„Kromě toho, že máme lepší držení těla, tak mi přijde, že pomáhá i při bolesti. Třeba při covidu, když jsem netančila, tak mě bolela víc záda. I studentky potvrdily, že třeba při bolestech břicha, když nemají náladu z práce, odcházejí z hodiny a o té bolesti neví,“ potvrzuje lektorka.

Pokud navštívíte její lekce tance, vstoupíte do zcela jiného světa, než jaký znáte třeba z tanečních. „Učím social dance, pro který je typické střídání partnerů. Není to nacvičená choreografie jako u latiny, ale je to spíš taková improvizace. Ti dva se učí společný jazyk, učí se jak spolu neverbálně komunikovat. Je to stejné jako, když se v cizím jazyce učíte jednotlivá slovíčka, ta pak skládáte do vět,“ říká Eva Stillerová.

Nabyté zkušenosti z tance si můžete přenést i do běžného života. „Tanec tvoří pár společně, takže se spolu učí nějak komunikovat. Aby to fungovalo, musí se vnímat, respektovat se a důvěřovat si. Pomůže to i v normálním životě. Muž se staví víc do mužské role, takže vede, žena by měla ideálně vypnout hlavu a nechat se vést.“

Vyzkoušet si netradiční lekci tance můžete už v pátek 26. ledna v Zámecké kavárně v Pardubicích, kde zároveň pomůžete dobré věci na akci nazvané Pomáhej tancem. Další možnost bude 7. února v nové pardubické kavárně Karma Lounge. O dalších akcích se dočtete na facebooku Tanec v radosti.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.