Hroch není jenom v ZOO. Třeba v Pardubicích skvěle tancuje

9. leden 2024

Dost možná jde o nejdéle fungující taneční skupinu v republice. Letos slaví 37 let. V jejím čele stojí oceněná nejlepší evropská choreografka roku 2023 Bára Komínková.

„Chodí k nám děti od dvou let s rodiči, od tří let samostatně. Máme ale taky skupinu seniorů anebo lidí středního věku. Chlapečků máme docela hodně mezi předškolními dětmi, jinak výrazně převažují holky. Taneční disciplíny jsou spíš pro ně, jinak to je taková pohybová zábava, kde vůbec o pohlaví nejde a baví to kluky i holky. S postupem věku chlapečci utíkají na fotbaly, florbaly, klučičí sporty,“ říká vedoucí pardubického Pohybového studia Hroch.

Nejsou línější

Sportovní úroveň dětí se podle Komínkové nehorší. „Pokud u nás začnou v hodně útlém věku, dostaneme si to z nich úplně stejně jako dřív. Zas takový rozdíl v tom nevidím. Snad jenom když děti začínají chodit, je vidět, že jsou trochu opatrnější, ale my je rychle rozhýbeme. Není to žádný velký dril a děti to baví,“ tvrdí pedagožka volného času v Domě dětí a mládeže BETA Pardubice. Děti spolu zažívají soustředění, zážitky, vystoupení při různých akcích, na plesech a podobně. Tancují třeba až do maturity nebo později.

V červnu se dvě z nominovaných skupin vydaly na mistrovství Evropy Best Dance Group v chorvatské Rijece. Obě formace získaly titul, ta dětská dokonce absolutní vítězství. Právě Bára Komínková dostala titul nejlepší evropské choreografky roku 2023 a s tím spojený desetidenní pobyt v New Yorku. Odjela tam s dalšími choreografy. „Bylo to skvělé. Absolvovali jsme lekce v Broadway Dance Center a stihli jsme i muzikály Moulin Rouge a Michaela Jacksona. Bylo neuvěřitelné, co tam tanečníci předváděli. Nádherná scéna, peckovní choreografie, naprostá bomba.“

Jak se přihlásit do Hrocha? Existuje ideální věk, kdy s tancem a větším pohybem začít? A pozná se talent i ve velmi nízkém věku? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.