Udělejte si čas na výlet do Horní Police, poutního areálu na Českolipsku

28. červenec 2013

Podle legendy vyplavila řeka Ploučnice v roce 1523 na břeh v Horní Polici na Českolipsku dřevěnou sošku Panny Marie. Místní ji pak odnesli do původního gotického farního kostela. K sošce přicházeli poutníci z okolí a tím vlastně vznikla tradice poutí do Horní Police.

Z náměstí se k poutnímu komplexu v Horní Polici návštěvník dostane jedině pěšky, buď po staré kamenité cestě nebo po schodech. Na vršku stojí barokní kostelík, stará fara a nechybí nádherný výhled do okolí Horní Police. Areál se uzavírá, a tak se o prohlídku musí požádat na faře. Farní sestra Marie Večeřová se ujme každého, kdo má zájem si areál prohlédnout. "Kostel postavil Giulio Broggio a pokračoval jeho syn Octavio," prozradila hned při vstupu do sákristie Marie Večeřová.

Kostel uvnitř zdobí typické barokní tordované sloupy, na stropě jsou obrazy andílků a po stěnách rodové erby. Všemu vévodí oltář s Pannou Marií a dvěma sochami po stranách. "To jsou ostatky svaté Kristýny a Pavla. Pocházejí z římských katakomb a byly dovezeny do Prahy z Říma na velbloudech. Z Prahy pak do Zákup a ze Zákup sem do Horní Police," říká o dvou sochách s ostatky Marie Večeřová.

I k poutnímu komplexu se váže legenda o zázračném sejmutí pout. Ta dosud visí v ambitu na stěně a mají být původní. "Jistý Mathozer ze Zákup, kterého zajala švédská vojska v Úštěku na Litoměřicku, byl velký ctitel Matky Boží. Celou dobu se modlil, aby mu pomohla. Nakonec se mu pouta, kterými byl přikován, podařila sundat, když vojáci usnuli."

Logo

Poutníci se mohli v přilehlém ambitu procházet a rozjímat. Nechybí totiž ani klekátka pod jednotlivými obrazy křížové cesty. Těch je 15. Poslední, který namalovala zdejší učitelka, je nejnovější. I v ambitu nechybí oltář s Drážďanskou Madonou. Tu původní kdosi ukradl, a tak je dnes v kapli Panny Marie Sněžné vystavená kopie. Poutní komplex v Horní Polici je přístupný veřenosti. Zájemci si musí ale zazvonit na vedle stojící faru.

Spustit audio

Více z pořadu