U viaduktu v Liberci dnes vypnou semafory, potkáte tam policisty

23. květen 2018 08:25

Dnes dopoledne 23. května budou na křižovatce ulic Žitavská a Švermova v Liberci u viaduktu řídit dopravu policisté. O chybu semaforů ale nepůjde.

Půjde o krajskou soutěž regulovčíků, tedy policistů, kteří řídí na křižovatce dopravu. V Liberci na zmíněné křižovatce Žitavské a Švermovy budou ve stejnokroji, klasicky s píšťalkou, směrovkou a reflexní vestou.

Stůj, pozor, volno

Podle policie se semafory u viaduktu skutečně vypnou, blikat bude jen oranžová a pokyny policistů tedy budou jedinou možností, jak se v provozu zorientovat. Právě pokyny jsou totiž nadřazené dopravním značkám, je tedy nutné sledovat výhradně policisty. Co budou ukazovat, přibližuje mluvčí Vladimíra Šrýtrová: „Budou řídit provoz pokyny stůj, pozor, volno – takzvaná trojstranná uzávěra, dále pokyny zpomalit jízdu a zrychlit jízdu.“

Dopravní chaos nebude, tvrdí policie

Půjde o soutěž, dění na místě posoudí odborná komise. Členy budou dopravní policisté, a to třeba i z prezídia policie, a pracovník odboru dopravy z krajského úřadu. Kdo vyhrál, bude jasné hned dnes odpoledne. Řízení provozu je praktická část soutěže dopravních policistů, budou totiž řešit i různé teoretické úlohy.

Každý policista bude mít na přesné a správné předvedení pokynů pět minut. Pak se vystřídá s jiným. Policie se nebojí, že by řízení křižovatky způsobilo dopravní chaos. Podle ní by měl pokyny každý řidič znát už z autoškoly.

Regulka a píšťalka - bez nich to při řízení křižovatky nejde
autor: jch
Spustit audio