U Nového Boru můžou cyklisté jezdit po nové cyklostezce svaté Zdislavy

7. květen 2017

U Nového Boru na Českolipsku slavnostně otevřeli první úsek cyklostezky svaté Zdislavy. Tříkilometrovou trasu vybudovaly Lesy ČR za 13 milionů korun. Má odvést cyklisty z frekventované silnice mezi Libercem a Děčínem. Slouží cyklistům, pěším i lesní technice. V budoucnu by celá trasa měla měřit 38 kilometrů a propojí Nový Bor s Bílým Kostelem na Liberecku.

„S myšlenkou postavit cyklostezku, která propojí město Nový Bor a obcí Svor přišli starostové. My spravujeme lesy, které jsou mezi Novým Borem a obcí Svor. Bude sloužit výletníkům, kteří sem jezdí, ale i těm, kteří ji budou využívat denně, aby například ze Svoru do Nového Boru jezdili do školy, práce. Takže to bude o desítky procent bezpečnější, než kdyby jezdili po té hlavní silnici,“ uvedl ředitel Lesů České republiky Ludvíkem Řičář.

Otevření cyklostezky svaté Zdislavy mezi Novým Borem a Svorem


„Máme radost, že se tady budujou nový a nový cyklostezky, protože ta cesta po silnicích mezi kamionama je hrozně nebezpečná,“ ocenil novou cyklostezku Josef Vaněk, který si ji přišel vyzkoušet na staré kohoutovce. Fanoušků cyklistiky se starými bicykly a v historických kostýmech víc. Ti si nové trasy chválí i proto, že se na historických bicyklech špatně jezdí v běžném provozu.

„Jsou to asi tři roky, co jsme otevřeli cyklostezku do Sloupu, což je největší rekreační oblast v okolí. Teď za pomoci lesů je vybudována cyklostezka do Svoru, a abychom ten kruh uzavřeli, tak velmi intenzivně teď připravujeme cyklostezku do České Lípy,“ uvedl Starosta Nového Boru Jaromír Dvořák ze Starostů pro Liberecký kraj.

Otevření cyklostezky sv. Zdislavy mezi Novým Borem a Svorem

Cyklostezce svaté Zdislavy požehnal vojenský kaplan Petr Šabaka. Cyklostezka nese jméne české šlechtičny, léčitelky a ochránkyně chudých, která ve 13. Století žila na Lemberku u Jablonného v Podještědí.

autor: Eva Malá
Spustit audio