U Dubé na Českolipsku má vyrůst obchvat. Místní se bojí odlivu turistů

18. červenec 2013

Z České Lípy na Prahu se už v budoucnu možná nebude jezdit centrem Dubé. Vypadá to, že obchvat města, o kterém se mluví už skoro deset let, se nakonec stavět bude. Namísto radosti, že veškerá doprava včetně té nákladní z města zmizí, ale vidí obyvatelé v obchvatu ohrožení.

„Je to tady vyhlášená rekreační oblast, a když tu bude obchvat, tak sem ti lidé jezdit nebudou. Ti, co to tu neznají a vidí třeba ceduli Nedamov, tak se tam zajedou podívat a pak sem přijedou na dovolenou. Když bude obchvat, kdo sem přijede? Nikdo."

„Já si myslím, že to bude mrtvé město. Pak sem podle mě nikdo nepřijde." Strach obyvatel, že by kvůli obchvatu přestali do Dubé proudit turisté, nesdílí starostka města Zdeňka Šepsová ze SLK.

„Myslím si, že odliv návštěvníků bude minimální. Pokud někdo k nám do Dubé chce přijet, tak přijede. Řidiči v kamionech a náklaďácích, co tu projíždí po I/9, se tu stejně nezastaví,“ tvrdí.

Díky obchvatu se většina aut směřujících na Prahu městu vyhne a zvýší se bezpečnost ve městě. Zuzana Martínková vzpomíná, jak doprovázela děti do školy právě přes frekventovanou silnici.

„Před dvěma třemi lety jsme děti převáděli přes přechod. Zaměstnanci města byli proškolení, měli průkazku, že mohou řídit dopravu,“ vybavuje si. I přesto, že dospělý doprovod malých školáků měl na sobě reflexní vestu, cesta do školy nebyla vždy bezpečná.

„Stalo se, že jsme museli uskakovat. Děti měly instrukce, že dokud nebude auto vyloženě stát na místě, nesmí vstoupit do vozovky. Obchvat bude vysvobozením, protože se provoz sníží a riziko, které tady je, opadne."

Obchvat má zvýšit bezpečnost

I starostka Šepsová má za to, že obchvat přispěje především k bezpečnosti silničního provozu ve městě.

„Bezpečnost v Dubé se rozhodně zvýší. Současná silnice vede přes město kolem základní školy a v některých dnech je velmi nebezpečné přes ni přecházet, i když jsou na ní vyznačené přechody,“ vysvětluje.

I když už jsou na světě podklady k vybudováni obchvatu Dubé, podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Niny Ledvinové není jasné, kdy se se stavbou začne.

„Na stavbu je vydáno pravomocné stavební povolení a samotný termín zahájení prací je závislý na přidělení finančních prostředků ze Státního fondu dopravní infrastruktury," informuje.

Bezmála tříkilometrový obchvat by měl vést na severozápadě města v okolí Dubové hory.

Spustit audio