Tyršovy sady v Jablonci by se měly proměnit v klidovou zónu. O nové podobě rozhodují i samotní obyvatelé

27. březen 2015

Lidé v Jablonci nad Nisou rozhodují o tom, jak by mohly do budoucna vypadat Tyršovy sady. Park u konečné tramvaje v dolním centru města považují dnes mnozí za tmavý, neutěšený a někdy i nebezpečný. Před desítkami let přitom platily sady za nejhezčí místo v celém městě. Původní přívětivou podobu jim chce město vrátit s pomocí obyvatel.

Desítky lidí se usadily ke stolům ve školní budově gymnázia u Balvanu. Dostanou tužky, papíry a budou psát a kreslit. Vypadá to jako olympiáda z matematiky, ale míst studentů jsou teď ve škole dospělí obyvatelé dolního centra Jablonce. Přišli, aby se mohly zapojit do plánování nové podoby Tyršových sadů.

„Dnes tu budeme skutečně pracovat, protože rozdělíme lidi do pěti skupin, každá dostane slepou mapu parku a tam budou moci zakreslit, co by si přáli tam mít a naopak škrtnout to, co by tam být nemělo,“ vysvětluje Jana Fričová z jablonecké radnice mezi tím, co rozdává propisky a slepé mapy parku u konečné tramvaje.

„Každá ta skupinka si potom svůj návrh obhájí a vybereme z toho návrhu tři body,“ dodává Fričová.

Lidé se shodují v několika bodech. Chtěli by kavárnu, čisté veřejné toalety, navrácení vodních prvků do parku - dřív tam bylo jezírko a fontány. Mluví se ale také o cestičkách, osvětlení parku a zeleni. Když mají všichni dopsáno a dokresleno, začíná obhajoba.

Celkem se posbíralo zhruba dvacet námětů na změny v Tyršových sadech. Ty teď město předá nadaci Proměny a pokusí se získat na realizaci nápadů peníze.

Nebude to poprvé, uzavírá Jana Fričová: „Město se do nadace Proměny hlásilo už jednou, v roce 2011 a už tehdy bylo poměrně úspěšné, protože se dostalo mezi 14 úspěšných projektů. Proto doufáme, že i letos náš projekt porotu zaujme.“

autor: sas
Spustit audio